Saastunud mune Saksamaalt ei tohiks Eestis müügil olla

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad.
Munad. Foto: SCANPIX

Kuna üks lugeja kahtlustas, et ostis Balti jaama turult hinnaga 1,40 eurot Saksamaa päritolu kanamune, mis võivad olla saastatud, küsis Tarbija24 veterinaar- ja toiduametist järele, kas Eestisse võib olla selliseid mune sattunud ja sai eitava vastuse.


«Tänase päeva seisuga ei ole ametlikku teadet läbi RASFF (rapid alert sytem for food and feed) teavitussüsteemi dioksiiniga saastunud munade kohta Saksamaa munafarmis meie veterinaar- ja toiduametile jõudnud,» vastas loomse toidu büroo juhataja Tiina Mällo.

Ta lisas, et teated dioksiiniga saastunud munade kohta Saksamaalt pärinevad aprillikuust ja sakslased on kinnitanud, et kahtlusalusest farmist pärit saastunud mune Saksamaalt välja ei viidud.

«Iseenesest saksakeelsed sildid munapakendil ei pea ilmtingimata tähendama Saksa päritolu, oluline on pakendilt leida üles info päritolumaa ja ettevõtte eraldusnumbri kohta, alles siis saab hakata võimalikke järeldusi ja seoseid tegema,» lisas Mällo.

Ohtlik aine tuli ilmsiks Nordrhein-Westfaleni liidumaal Borkeni lähistel asuvas kanalas. Kõnealune linnufarm on praegu suletud ning seal toodetud munad on müügilt kõrvaldatud.

Nordrhein-Westfaleni liidumaa põllumajandusministeeriumi teatel kujutaksid väikese dioksiinikogusega saastunud munad inimeste tervisele ohtu juhul, kui neid söödaks pikema aja jooksul.

Ka 2011. aastal põhjustas Euroopa Liidus ärevust teade, et Saksamaal anti kanadele ja sigadele kõrge dioksiinisisaldusega toidulisandit, mille tulemusena kõrvaldati müügilt suures koguses mune ja liha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles