Millist liha grillimiseks valida ja kuidas seda küpsetada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Rakvere lihakombinaadi tootejuhi Heli Sepa sõnul on sobivaim materjal grill-liha või šašlõki valmistamiseks läbikasvanud seakaelakarbonaad, millest saab kerge vaevaga lõigata risti lihaskiudu paraja paksusega lihalõike või šašlõkitükke.


Kui sealiha peetakse üldjuhul rasvaseks, siis väherasvasema liha eelistajatel tuleks valida välis- või sisefilee, mis on taine ning sisaldab vähem rasva. «Välisfilee lõigud võib enne grillimist vasardada, sest kobestatud lihalõigud maitsestuvad paremini ja liha valmib kiiremini,» selgitas Sepp.

Grillimiseks sobivad väga hästi ka peekon ning loomulikult searibi, mis on eestlaste üks lemmikuid. Suurepärase grillroa saab lambakarreest ja -ribist. Sobilikud on ka sea sabad, jalad, kõrvad ning ka sea, veise ja lamba maks.

Seafileele lisaks on kaalujälgijate seas populaarne linnuliha, näiteks kana rinnafilee. Ka kalkuni kintsuliha ja rinnafilee on vallutanud paljude grillimeistrite südamed. Rasvasem ja mahlasem pala valmib aga grillitud broileri koibadest, tiibadest ja kintsulihast.

Enamasti kiputaksegi valima grillimiseks sea- ja broileriliha, kuid kindlasti tasuks proovida väga maitsvaid kalkuni-, veise- ja lambalihast grilltooteid.

Maitsestada saab mitut moodi

Üks põhilisemaid grill-liha ettevalmistusviise on marineerimine. See on hea ja lihtne meetod erinevate maitsete ühendamiseks ning samal ajal muudab marineerimine vintske liha pehmemaks.

Kui klassikalise sealihašašlõki äädikamarinaadi koostises on toidu-, veini- või õunaäädikas, lisaks veel mugulsibularattad, küüslauk ning sool ja pipar, siis suviselt kerge lihamarinaadi põhikomponendiks sobib hapukas marjamahl või -püree, millele lisatakse sobivaid maitseaineid ja ürte.
 

Lisaks marinaadile võib liha maitset rikastada ka küpsetamise käigus. Näiteks saab grill-lihale hõrgu suitsumaitse, kui panna hõõguvate süte peale lehtpuutükikesi. Väga hästi sobivad eelnevalt vees leotatud lepa-, kirsi- või õunapuulaastud ning maitsesuitsu tekitamiseks võib grillimise ajal raputada sütele ka maitsetaimi (basiilikut, tüümiani, rosmariini) või miks mitte asetada sütele terve küüslauk.

Ka grillimisel on oma nipid

Heli Sepp soovitab meeles pidada, et suletud kaanega söegrillil grillides omandab liha intensiivsema hõrgu suitsuse maitse ja aroomi, samuti on nii toidu valmimisaeg lühem.

Grillimise eel oleks mõistlik lasta lihal umbes tund aega toatemperatuuril seista. Vastasel juhul on liha grillile pannes temperatuuri muutus liiga järsk ning see ei pruugi tagada edukat pruunistumist. Samuti tuleb enne liha asetamist kuumale grillrestile eemaldada liigne marinaad, sest väga märg liha ei pruunistu, vaid hakkab hauduma. Enamgi veel - sütele tilkuv marinaad võib tekitada leegi.

Sepp oskab oma kogemusest öelda, et parima tulemuse saamiseks tuleb liha pruunistada alguses kõrgemal kuumusel ühelt küljelt ja siis teiselt küljelt ning seejärel asetada liha grilli vähem kuumale alale järelküpsema.

Vältimaks liha kuivamist ja grillresti külge kõrbemist, võib väherasvast lihalõiku pintseldada mõlemalt küljelt toiduõliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles