Tagasi mobiilivaatesse
Värskendamiseks tõmba

Õues

:

Tippkokk: grillida tuleb õigel kuumusel

Food Studio kokk Indrek Kivisalu toob välja põhilised vead, mida grillimisel tehakse ning annab omapoolsed grillimissoovitused.


Grilli õige temperatuur

Üks suuremaid vigu, mida grillimise alustamisel tehakse, on liha asetamine liiga külmale grillile. Grill peab olema kuum ja liha küpsetamiseks valmis - see tähendab, et näiteks söegrillil peab söel olema peal valkjas tuhakiht. Grilli temperatuuri saab määrata kindlaks ka käe abil: kui umbes 10 cm kõrgusel saab kätt hoida vaid 3-4 sekundit, on temperatuur grillimiseks sobilik.

Mida teha leegiga

Liha grillimisel tekkiv liigne rasv või õlibaasil tehtud marinaad hakkab söele tilkuma ning võib leegi üles võtta. Esimene asi, mida leegi puhul teha, on liha pealt ära tõsta ning gaasigrilli korral gaas kohe kinni keerata. Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, tuleb leek summutada.

Selleks kasutage vett või mõnda muud vedelikku, mis on söödav ja ei põle. Leeki saab summutada ka grillile kaane peale asetamisega ja märja lepapuust saepuruga, mis tekitab ühtlasi lisasuitsu. Huvitava maitse ja hõngu saamiseks võib leeki summutada õlle või veini abil.

Üleküpsetamine

Kui liha muutub grillimise tulemusel katsudes kõvaks, tähendab, et see on üleküps. Ideaalis saab liha küpsust mõõta lihatermomeetriga, kuid neid ei ole igas kodus olemas või siis on seda väikesesse šašlõkitükki keeruline torgata.

Hea reegel, mida jälgida seakaelakarbonaadi lõigu grillimisel on, et 1,5 cm paksust lõiku tuleks küpsetada 6-8 minutit ühelt küljelt, siis teiselt. Sama paksusega õrnem seasisefilee lõik valmib aga poole lühema ajaga. 3-4 cm küljemõõduga šašlõkikuubikud vajavad küpsemiseks aga 15-20 minutit.

Erinevad lihad nõuavad erinevat küpsusastet

Erinevad lihad küpsevad erineva ajaga. Näiteks veiseliha võiks olla seest pigem roosakam kui päris küps. Kindlasti sõltub see igaühe isiklikust maitse-eelistusest, kuid üldjuhul võiks erinevate grilltoodete pakil olevate soovitustega arvestada.

Liha torkimine kahvliga

Grillil liha keeramiseks tuleks alati kasutada tange. Kui liha keeramisel kasutada kahvlit, võib selle torge viia lihast välja vajalikud mahlad ja nii võib lihatükk liialt kuivaks muutuda. Sama reegel kehtib ka grillvorstide grillil keeramise kohta.
 

Kirjuta toimetajalePrindi
LinkMail
Märksõnad:grillimineINDREK KIVISALUliha
Samal teemal
Sponsoreeritud artiklid
LOE TERVISEPORTAALIST!
LOE TERVISEPORTAALIST
      LOE TERVISEPORTAALIST
      ALKOHOLI TEEMALINE KONVERENTS
      LOE TERVISEPORTAALIST
      Viimased uudised
      Üleskutse
      Lugeja küsibKõik
      TervisKõik
      Tasub teada
      48h populaarsemad teemad
      Top kommentaarid
      Top lood
      UudisedKõik
      Katsed ja testidKõik
      Lugemissoovitus
      Aed ja koduKõik
      Gallup

      Küsitluses on osalenud  inimest
      Majandus24Kõik
      Valuutakursid
      USD
      0,805 EUR
      GBP
      1,262 EUR
      LTL
      0,29 EUR
      SEK
      0,108 EUR
      RUB
      0,018 EUR
      =
      Kursid seisuga: 21.11.2014
      POSTIMEES.eeKõik
      NaineKõik
      JuhtimineKõik
      TallinnCityKõik