Võrokesed tahavad Kopenhaagenis oma poe avada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru maavanem Andres Kõiv (paremal) käis eelmisel nädalal Taarapõllu talu peremehe Edgar Koltsi juures Kopenhaageni poe asjus plaani pidamas.
Võru maavanem Andres Kõiv (paremal) käis eelmisel nädalal Taarapõllu talu peremehe Edgar Koltsi juures Kopenhaageni poe asjus plaani pidamas. Foto: Võru maavalitsus

Võrumaa meestel on plaan avada Taani pealinnas oma mahetoodete pood, millest peaks saama Kagu-Eesti väiketootjate esinduskauplus Kesk-Euroopas.

«Selleks, et meie head kaupa mujal Euroopas müüa, tuleb see sinna kohale viia, parim võimalus selleks oleks Lõuna-Eesti tootjate poe avamine mõne sellise riigi pealinnas, kus mahetooteid hinnatakse,» teatas Võru maavanem  Andres Kõiv eelmise nädala lõpus.

Maavanema sõnul on esialgu sihiks võetud Taani pealinn Kopenhaagen. «Seal on kontaktid ees ja alati on lihtsam minna sinna, kus on juba oma mees Havannas olemas, kus on keegi, kes aitab eeltööd teha kuni praktiliste sammudeni välja,» selgitas maavanem. Ta lisas, et oma kontaktid Kopenhaagenis on nii tal endal kui ka marjakrõpse ja mahlu tootval Taarapõllu talu peremehel Edgar Koltsil. Lisaks juba olemasolevatele kontaktidele räägib Kopenhaageni kasuks Kõivu sõnul ka see, et seal ei ole suuri supermarketeid.

Millal Kagu-Eesti esinduspood oma uksed Kopenhaagenis lahti võiks teha, on maavanema sõnul praegu vara öelda. See peaks selguma paari kuu jooksul. «Seal mängivad paljud asjad rolli, kus liigub inimesi ja  millised pinnad on saadaval. Neid küsimärke on väga palju, aga me tegeleme sellega ja ma usun, et juba kvartali pärast on suhteliselt suur selgus majas,» kinnitas Kõiv.

Kuigi praegu on poe avamisega seoses kõne all olnud peamiselt Taarapõllu talu toodangu, siis ainult ühe ettevõtte toodangu peale Kõivu nägemuse kohaselt poepidamist rajada ei saa. «Kagu-Eestis tehakse erinevaid tervistavaid tooteid nagu mahekommid, - maiustused, miks mitte ka mahe tatar,» pakkus Kõiv. Maavanema sõnul on mõeldav, et Kopenhaageni poe avamist ka toetatakse.

Kagu-Eesti kants Euroopas

Taarapõllu talu peremees Edgar Kolts on erinevalt maavanemast uuest poest rääkides märksa kidakeelsem. «Ei taha väga ette kiita, aga praegu on plaan avada Kopenhaagenis üks väike pood, sest Taani kaubandus ongi ülesehitatud väikepoodidele. Seal on supermarketeid sama palju kui Võrus - kolm,» rääkis Kolts. Ettevõtja sõnul aitab teda poe rajamisel Eesti saatkond, mille töötaja otsib sobivaid kaupluseruume.

Kuidas ettevõtmine välja hakkab nägema ja kes seal kaasa löövad, on Taarapõllu peremehe sõnul hetkel raske öelda, kuna osaliselt on asi kinni logistikas. «Minu kaubad (marjakrõpsud – toim.) sobivad sinna selletõttu, et nad on kerged ja nende säilivus on aasta. Tiit Niilo (Nopri meierei – toim) oleks tugev tootja, aga tema kaup säilib kaks-kolm päeva,» tõi Kolts näite. Tema nägemuse kohaselt võiks sellest mahetoodete poest saada «Kagu-Eesti kants Euroopa regioonis», kus saaks teha näiteks ka reklaami puitmajade ehitajatele.
Ühes on aga Kolts kindel, et ainult tema toodetest poe avamiseks ei piisa. «Üksi ei olegi mõtet minna, peaks ikka koos minema,» kinnitas ta. Samas tunnistas ettevõtja, et eksport suure hulga tööd ja vaeva, aga ta loodab, et aja jooksul saab sellega hakkama. «Kui ma Eestis neli-viis aastat tagasi alustasin ja müüsin päevas 10 pudelit mahla, siis ma olin õnnelik. Nüüd läheb ligi 1000 pudelit päevas,» sõnas Kolts.

Taarapõllu talu toodab mahlu, siirupeid, mahlajooke, keediseid ja kuivatatud marjadest krõpse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles