Hommikune muna söömine aitab saleneda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikusöögi ajal tasuks praemunale eelistada keedumuna.
Hommikusöögi ajal tasuks praemunale eelistada keedumuna. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

1950ndate  stiilis reklaamikampaania ütles: «Mine tööle, olles söönud ära üks muna.» Kuid nüüd on ülekaalulisuse eksperdid avastanud, et muna ei hoia inimest mitte ainult pikemalt käigus, vaid võib ka aidata püsida saledana.

Kahekümne rasvunud ja ülekaalulise vabatahtliku peal läbiviidud test näitas, et hommikusöögi ajal muna söönud inimesed olid lõunaajaks vähem näljased kui need, kes sõid hommikuhelbeid, ning nad sõid lõppkokkuvõttes Rootsi lauas vähem, kirjutab The Telegraf.

USA Penningtoni biomeditsiini uuringute keskuse teadlased leidsid, et muna söönud inimeste veres oli kolm tundi pärast hommikusööki märksa vähem söögiisu stimuleerivat hormooni. Neil oli ka tunduvalt enam teist hormooni PYY3-36, mis tekitab täiskõhutunnet.

Uuringut läbiviinud dr Nikhil Dhurandhari sõnul näitab uuring, et suure valgusisaldusega dieet võib tekitada täiskõhutunde, mis aitab paremini kaalust alla võtta.

«See uuring tõstatab küsimus, kas mõned suurema valgusisaldusega toiduained on looduslikud söögiisu vähendajad,» lisas ta. Dhurandhari sõnul on nüüd vaja pikemaajalisi uuringuid, mis näitaksid, kas valgurohked hommikusöögid aitavad kaalu langetada.

Tracy Parker Briti südamefondist sõnas, et see uuring võib aidata inimesi, kes püüavad alla võtta või loobuda toidukordade vahel söömisest. «See näitab, et valkude kvaliteet, mitte nende kogus võib mõjutada täiskõhutunnet,» lisas ta. Kuna seda uurimust rahastas USA munatootjate liit, siis ei käsitletud teiste valkude mõju. Parkeri kinnitusel tuleks edaspidi selles suhtes uurida ka tai- ja kanaliha ning kala.

«Hommikune muna võib aidata loobuda lõunasöögieelsest näksist, kuid seejuures tasuks kasutada tervislikumaid valmistamisviise. Keetke või pošeerige mune selle asemel, et neid praadida ning vältige või lisamist munapudrusse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles