Tagasi mobiilivaatesse

Kaup

:

Teadlased avastasid tomatite maitsetuse põhjuse

USA teadlased on kindlaks teinud, miks poodides müüdavad vesised ja maitsetud tomatid lõhnavad isuäratavalt.

Suurtele turgudele mõeldud tomatid sisaldavad aineid, mis aurustuvad kergelt ja eraldavad aromaatseid molekule.

Edasi uurisid Florida ülikooli teadlased 152 nn vana tüüpi mitteristatud tomateid, et välja selgitada kodukasvatatud tomatite hea maitse põhjus.

Esimesena võrdlesid teadlased viljades leiduva suhkru-, happe- ja aroomainete taset. Seejärel maitsesid vabatahtlikud nii suurtes toidupoodides müüdavaid kui ka nn vana tüüpi tomateid, hinnates nende maitse tugevust, magusust ja hapusust.

Teadlased võrdlesid oma tulemusi katses osalenute omadega ning avastasid, et kõige magusamad tomatid ei sisalda tingimata kõrgel tasemel suhkrut ja nendes tomatites leidub vähem aroomaineid, mis parandavad viljade lõhna.

Laborikatsete ja maitsjate tulemuste statistiline analüüs näitas, et maitse tugevus ja magusus on seotud eri aineosadega.

«Nüüd me teame täpselt, kuidas parandada poodides müüdavate tomatite maitset,» ütles katse läbiviija Harry Klee. Teadlased jätkavad hästi lõhnavate ja maitsvate tomatite aretamisega.
 

Kirjuta toimetajalePrindi
LinkMail
Märksõnadtomatidusa teadlased
Samal teemal
Alkoostjad
Sponsoreeritud artiklid
Suplema! Aga kuhu siis?
Toidujäätmetest puhast mulda
Saada meile vihje!
Nägid midagi huvitavat? Saada meile kiri, video või pilt siit!
Aus ja ebaaus kauplemine
TERVIS.POSTIMEES.EE
Kas võõrsilt tulnu leiab Eestis tööd?
Viimased uudised
Üleskutse
Lugeja küsibKõik
TervisKõik
Tasub teada
48h populaarsemad teemad
Top kommentaarid
Top lood
UudisedKõik
Katsed ja testidKõik
Lugemissoovitus
Aed ja koduKõik
Gallup

Küsitluses on osalenud  inimest
MajandusKõik
Valuutakursid
USD
0,912 EUR
GBP
1,391 EUR
SEK
0,107 EUR
RUB
0,017 EUR
=
Kursid seisuga: 29.05.2015
POSTIMEES.eeKõik
NaineKõik
JuhtimineKõik
TallinnKõik