Teadlased avastasid tomatite maitsetuse põhjuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlased on kindlaks teinud, miks poodides müüdavad vesised ja maitsetud tomatid lõhnavad isuäratavalt.

Suurtele turgudele mõeldud tomatid sisaldavad aineid, mis aurustuvad kergelt ja eraldavad aromaatseid molekule.

Edasi uurisid Florida ülikooli teadlased 152 nn vana tüüpi mitteristatud tomateid, et välja selgitada kodukasvatatud tomatite hea maitse põhjus.

Esimesena võrdlesid teadlased viljades leiduva suhkru-, happe- ja aroomainete taset. Seejärel maitsesid vabatahtlikud nii suurtes toidupoodides müüdavaid kui ka nn vana tüüpi tomateid, hinnates nende maitse tugevust, magusust ja hapusust.

Teadlased võrdlesid oma tulemusi katses osalenute omadega ning avastasid, et kõige magusamad tomatid ei sisalda tingimata kõrgel tasemel suhkrut ja nendes tomatites leidub vähem aroomaineid, mis parandavad viljade lõhna.

Laborikatsete ja maitsjate tulemuste statistiline analüüs näitas, et maitse tugevus ja magusus on seotud eri aineosadega.

«Nüüd me teame täpselt, kuidas parandada poodides müüdavate tomatite maitset,» ütles katse läbiviija Harry Klee. Teadlased jätkavad hästi lõhnavate ja maitsvate tomatite aretamisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles