Teadlased avastasid tomatite maitsetuse põhjuse

Doris-Marii Kondrat
Doris-Marii Kondrat
:

USA teadlased on kindlaks teinud, miks poodides müüdavad vesised ja maitsetud tomatid lõhnavad isuäratavalt.

Suurtele turgudele mõeldud tomatid sisaldavad aineid, mis aurustuvad kergelt ja eraldavad aromaatseid molekule.

Edasi uurisid Florida ülikooli teadlased 152 nn vana tüüpi mitteristatud tomateid, et välja selgitada kodukasvatatud tomatite hea maitse põhjus.

Esimesena võrdlesid teadlased viljades leiduva suhkru-, happe- ja aroomainete taset. Seejärel maitsesid vabatahtlikud nii suurtes toidupoodides müüdavaid kui ka nn vana tüüpi tomateid, hinnates nende maitse tugevust, magusust ja hapusust.

Teadlased võrdlesid oma tulemusi katses osalenute omadega ning avastasid, et kõige magusamad tomatid ei sisalda tingimata kõrgel tasemel suhkrut ja nendes tomatites leidub vähem aroomaineid, mis parandavad viljade lõhna.

Laborikatsete ja maitsjate tulemuste statistiline analüüs näitas, et maitse tugevus ja magusus on seotud eri aineosadega.

«Nüüd me teame täpselt, kuidas parandada poodides müüdavate tomatite maitset,» ütles katse läbiviija Harry Klee. Teadlased jätkavad hästi lõhnavate ja maitsvate tomatite aretamisega.
 

Kirjuta toimetajalePrindi
Artikli märksõnadtomatidusa teadlased
Samal teemal
Sisuturundus
Saada meile vihje!
Nägid midagi huvitavat? Saada meile kiri, video või pilt siit!
Viimased uudised
Üleskutse
Lugeja küsibKõik
TervisKõik
ReisKõik
VideoKõik
Tasub teada
48h populaarsemad teemad
Top kommentaarid
Top lood
UudisedKõik
Katsed ja testidKõik
Lugemissoovitus
Gallup

Küsitluses on osalenud  inimest
MajandusKõik
Valuutakursid
USD
0,891 EUR
GBP
1,161 EUR
SEK
0,104 EUR
RUB
0,014 EUR
=
Kursid seisuga: 29.09.2016
Maa eluKõik
PostimeesKõik
NaineKõik
JuhtimineKõik
TallinnKõik
Liitu Postimehe uudiskirjaga ja ole kursis päeva olulisimate uudistega!
Vali omale meelepärased teemad:
Aitäh, et liitusid
Postimehe uudiskirjaga!
Juba homme jõuab esimene uudiskiri sinuni.
TAGASI POSTIMEHE LEHELE