Tagasi mobiilivaatesse
Värskendamiseks tõmba

Kaup

:

Teadlased avastasid tomatite maitsetuse põhjuse

USA teadlased on kindlaks teinud, miks poodides müüdavad vesised ja maitsetud tomatid lõhnavad isuäratavalt.

Suurtele turgudele mõeldud tomatid sisaldavad aineid, mis aurustuvad kergelt ja eraldavad aromaatseid molekule.

Edasi uurisid Florida ülikooli teadlased 152 nn vana tüüpi mitteristatud tomateid, et välja selgitada kodukasvatatud tomatite hea maitse põhjus.

Esimesena võrdlesid teadlased viljades leiduva suhkru-, happe- ja aroomainete taset. Seejärel maitsesid vabatahtlikud nii suurtes toidupoodides müüdavaid kui ka nn vana tüüpi tomateid, hinnates nende maitse tugevust, magusust ja hapusust.

Teadlased võrdlesid oma tulemusi katses osalenute omadega ning avastasid, et kõige magusamad tomatid ei sisalda tingimata kõrgel tasemel suhkrut ja nendes tomatites leidub vähem aroomaineid, mis parandavad viljade lõhna.

Laborikatsete ja maitsjate tulemuste statistiline analüüs näitas, et maitse tugevus ja magusus on seotud eri aineosadega.

«Nüüd me teame täpselt, kuidas parandada poodides müüdavate tomatite maitset,» ütles katse läbiviija Harry Klee. Teadlased jätkavad hästi lõhnavate ja maitsvate tomatite aretamisega.
 


Logi sisse:
Vaata kommenteerimise tingimusi | Näita e-maili avalikult:
TERVISEPORTAAL
Sponsoreeritud artiklid
TERVIS.POSTIMEES.EE
      LUGEJA KÜSIB
      KALLIS TOASOE
      KALLIS SOOJUS
      KARM HINNATÕUS
      Viimased uudised
      Üleskutse
      Lugeja küsib
      Tervis
      Tasub teada
      48h populaarsemad teemad
      Top kommentaarid
      Top lood
      Uudised
      Katsed ja testid
      Lugemissoovitus
      Aed ja kodu
      Majandus24
      Valuutakursid
      USD
      0,784 EUR
      GBP
      1,266 EUR
      LTL
      0,29 EUR
      SEK
      0,109 EUR
      RUB
      0,019 EUR
      =
      Kursid seisuga: 21.10.2014
      POSTIMEES.ee
      Naine
      Juhtimine
      TallinnCity