Andmekaitse: kaamera riietusruumis ei ole lubatud

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi spaa riietusruumi turvakaamera salvestis lekkis internetti.
Viimsi spaa riietusruumi turvakaamera salvestis lekkis internetti. Foto: Kaader videost

Andmekaitseinspektsiooni kinnitusel riietusruumis veekeskuse külastajate kaameraga jälgimine on isiku eraelu puutumatust ülemäära riivav. Uurimise alla sattunud Viimsi Spa lõpetas kaamerate kasutamise riietusruumis.

Andmekaitse inspektsioon algatas järelevalvemenetluse Viimsi Spa suhtes, et selgitada välja veekeskuse riietusruumis olevate turvakaamerate asjaolud ning külastajate jälgimise õiguspärasus, teatas inspektsioon.

Uurimise käigus selgus, et meeste riietusruumi kahe suitsuanduri sisse oli peidetud kaamerad, millega jälgiti turvalisuse kaalutlusel riietusruumis toimuvat.

«Üldreeglina ei ole avalikus kohas jälgimisseadmete kasutamiseks isikute nõusolekut vaja, kuid on oluline, et jälgitaval alal viibijad saaksid jälgimisseadmete kasutamise faktist aru. Eelkõige tähendab see, et jälgimisseadmeid ei tohi kasutada salaja. Inimesel peab olema võimalik üheselt saada aru, et ruumis on jälgimisseadmed,» leidis inspektsioon.

Järelevalveasutus rõhutab oma teates, et nad mõistavad ettevõtte vajadust tagada külastajate turvalisus, kuid varguste ennetamiseks ja avastamiseks neis ruumides saab ja tuleb kasutada muid, eraelu puutumatust vähemriivavaid vahendeid. Levinumad neist on kaamera sissepääsu juures või väärtesemete kappide kasutamine.

Andmekaitse inspektsioon asus seisukohale, et riietusruumides, WCs ja duširuumis on inimestel kõrgendatud ootus privaatsusele. Jälgimisseadmete kasutamise neis ruumides on oluliselt enam inimese privaatsusõigust riivav, mistõttu on kaamera kasutamine turvalisuse tagamiseks ülemäärane vahend.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles