Kui palju maksab kodu koristamine ja mis selle eest saab?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevate pindade puhastamiseks tuleb kasutada õigeid vahendeid, muidu võib kalli materjali aja jooksul lihtsalt ära rikkuda.
Erinevate pindade puhastamiseks tuleb kasutada õigeid vahendeid, muidu võib kalli materjali aja jooksul lihtsalt ära rikkuda. Foto: Raigo Pajula

Kodukoristamist peavad seda teenust pakkuvad ettevõtjad mugavusteenuseks, mis ei peagi maksma vähe. Koristaja tunnihind jääb keskmiselt 10–15 euro kanti, kolmetoalise 60-ruutmeetrise korteri peaks saama korda kahe-kolme tunniga.


Paljudel ettevõtetel ei ole kodulehel üleval kodu hoolduskoristuse hinnakirja, kuna regulaarse hoolduskoristuse hind sõltub suuresti konkreetsest elamisest ja sellest, mida pere koristajalt ootab.

Kodukoristusteenust pakkuva ettevõtte Koduteenused OÜ juhataja Piret Palvadre sõnul peaks näiteks kolmetoalise 60-ruutmeetrise korteri tavaline hoolduspuhastamine võtma aega maksimaalselt kolm tundi. Esimesel korral läheb tõenäoliselt veidi kauem, ent järgnevatel kordadel juba kiiremini.

Liht- ja eritööd

Maja koristamine võtab aega hinnanguliselt viis-kuus tundi. Mida pisem on kodu ja mida enam on seal kõikvõimalikke vidinaid, seda rohkem võtab koristamine aega. Suurte vabade pindade puhastamine läheb kiiremini.

Palvadre sõnul võtab kõige rohkem aega vannitoa ja köögi puhastamine. Koristajat ja teenusepakkujat valides tasuks silmas pidada ka seda, kas puhastusvahendid on koristaja ja firma poolt või peab koduomanik need ise soetama.

«Töövahendid on meil kliendi enda poolt. Kui teeme aga sellist ühekordset koristust, siis tuleme enda vahenditega,» selgitas Palvadre.

Kodukoristus OÜ juhataja Kaido Kuusi sõnul on nende firma koristajatel oma vahendid kaasas, et iga pinna puhastamisel kasutataks õiget vahendit – valet puhastamisvahendit kasutades võib kalli materjali aja jooksul sootuks ära rikkuda.

Tellida on võimalik nii kõige lihtsam hoolduspuhastus kui ka võtta lisaks triikimine, akende või külmkapi pesu ja ka muud põhjalikumad puhastused. Eritööde alla lähevad Kuusi sõnul näiteks pehme mööbli ja vaipkatte keemiline puhastus ning kõrgel lae all turnimist nõudvad tööd.

Koristaja vastutus

Eraisikust koristajatädi võib küll leida lehekuulutuse või näiteks naabrinaise kaudu, ent probleemide ilmnedes on neid sellisel juhul palju keerulisem lahendada.

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski sõnul on inimese õigused tagatud vaid juhul, kui on vormistatud ametlik leping.

«Ükskõik millise teenuse sa tellid, peaks see olema ametlikult fikseeritud, sest siis on su õigused rohkem tagatud ja kaitstud. Ja teine pool on see, et maksud maksmata ei jääks,» lausus ta.

«Kui on kokku lepitud, et kaks korda nädalas käib koristaja ning kui see on lepingus fikseeritud ja ta tegelikult ei käi, siis saab seda vaidlustada ja on võimalik ameti poole pöörduda,» selgitas Turetski.

«Kui see on suusõnaliselt kokku lepitud, siis suusõnaline leping on ka tegelikult juriidiliselt pädev, aga tõenda seda. Siis peab sul olema keegi tunnistaja kõrval, kes ütleb, et jah, tõepoolest, meil oli niimoodi kokku lepitud,» lisas ta.

Pelg kaob kähku

Kuus selgitas, et nemad sõlmivad kliendiga ka vastutuskindlustuslepingu, mille järgi vastutab ettevõte millegi kadumise või purunemise eest.

Küsimusele, kuivõrd usaldavad inimesed oma koju võõrast inimest koristama, ütlesid nii Palvadre kui ka Kuus, et koristajat otsiv inimene on selle enda jaoks juba selgeks mõelnud.

Palvadre rääkis, et neilt vahel ikka palutakse täpselt sama koristajat, kes käib näiteks sõbranna juures, ent üldiselt tuleb sellised juhtumeid ette harva.

Kuusi sõnul on üks oluline moment ka see, et ühes kodus käiks sama koristaja – niimoodi tekib perel koristajaga kindlam side. On ka inimesi, kes alguses ehk veidi kõhklevad ja on esimestel kordadel koristamise ajal kodus, ent mõne aja möödudes muutub ka nende klientide süda rahulikumaks ning julgetakse koristaja tulekul kodust ära olla ja omi asju ajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles