Enamik eurooplasi hakkab suitsetama enne 18. eluaastat

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeerium soovib uue korra kehtestamisega vähendada alaealiste komisjoni suunatud noorte arvu.
Haridus- ja teadusministeerium soovib uue korra kehtestamisega vähendada alaealiste komisjoni suunatud noorte arvu. Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Euroopa Liidus tehtud uuringust selgus, et suurem osa suitsetajatest ja endistest suitsetajatest tegi selle pahega algust enne 18. eluaastat.

«28 protsenti 15-aastastest ja vanematest ELi kodanikest suitsetavad ning 70 protsenti suitsetajatest ja endistest suitsetajatest tegi suitsetamisega algust enne 18. eluaastat,» teatas Euroopa Komisjon.

Uuringust selgus, et keskmiselt 60 protsenti kodanikest toetab meetmeid, mis muudaksid tubakatooted vähem nähtavaks ja vähem ligitõmbavaks. Näiteks, et tubakatooted ei ole kauplustes nähtaval, aga ka ligitõmbavate maitsete ja värvide kasutamise kärpimine.

73 protsenti ELi kodanikest pooldab illegaalse sigaretikaubanduse piiramiseks sigarettidele turvaelementide paigaldamist, isegi kui see teeb sigaretid kallimaks.

Kolmandik suitsetajaid ja endiseid suitsetajaid ütlevad, et hoiatused sigaretipakkidel on mõjutanud nende suhtumist suitsetamisse ja käitumist seoses suitsetamisega.

61 protsenti suitsetajatest on juba proovinud suitsetamist maha jätta, uuringu tegemise aastale eelneva aasta jooksul on seda üritanud üks igast viiest suitsetajast.

Päevas suitsetatud sigarettide arv on 14,2, mida on võrreldes eelmise, 2009. aasta uurimusega pisut vähem (toona 14,4 sigaretti päevas).

Pool ELi elanikkonnast pole kunagi suitsetanud: tasakaal ei ole viimase kolme aasta jooksul muutunud.

Kuigi restoranides ja baarides suitsuga kokku puutuvate inimeste arv on vähenenud 17 protsenti, oli 14 protsenti ELi kodanikest viimase kuue kuu jooksul siiski suitsuga kokku puutunud restoranis ja 28 protsenti kohvikus või baaris.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles