Turud on värsket kraami tulvil, aga kodumaist napib

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Need tallinlased, kes kodumaist värsket kurki ja tomatit välismaisele eelistavad, võiks sammud seada viitsimise järgi kas Nõmme või Pirita turu poole, kuid ka Keskturult leiab need pikema otsimise peale üles.

Nõmme turule on mõnus minna, sest see on puhas ja korras. Samas pole seal kaup just kõige odavam. Kõigepealt kutsuvad ostma punaste importmaasikate read, mille hinnad algavad 2,50 eurost. Ühel letil torkab silma kiri «põllumaasikas», mille hind euro võrra kõrgem. Huvitav, kus need teised siis kasvavad? Või on tegu järjekordse müüginipiga?

Siit leiab ka Peipsi kurki hinnaga 3,50 kilo ja Pärnumaa ilusaid suuri tomateid 3.50 eest. Rikkalik on nii tomati- ja kurgitaimede kui ka lillede valik. «Meil on kõik naturaalse komposti peal kasvanud,» kostab kusagilt kõrva. Kenasti rivis seisvatest puitmajakestest saab osta liha- ja kalakaupa ning ka keha kinnitada, mis on selle turu lisaväärtus.

Balti jaama turule minnes satud kui teise riiki. Kõigepealt tuleb seal trügida küsitava kvaliteediga riiete ja jalatsite lettide vahel. Juur- ja puuvilju müüakse siin-seal muu kraami vahel – enamasti on see maaletoojate vahendatud kehva välimusega importkaup. Tõeliselt värsket kodumaist toitu on väga raske üles leida ja ega seda siin eriti olegi. Vaid vene mammide marineeritud seente purgid ja maitsetaimed mõjuvad ahvatlevalt.

Vahelduseks põikame sisse Sadamaturule, mis jätab oma kärude ja kassadega pigem supermarketi mulje. Eestimaise tomati ja kurgi leiab siit küll üles – maksab 3.60. Rabarberi eest küsitakse 2,50.

Keskturg on nagu Keskturg ikka – vana ja väsinud. Kõigepealt pikad read Hispaania ja Poola päritolu maasikaid, mis kaasa võtmiseks kenasti korvidesse pakitud. Neid saab alates kahest eurost kilo. Vahepeal on pikas reas «tuntud headuses» poekraami põhiliselt venekeelsete müüjate esituses, kes satuvad minu märkmikust ja pliiatsist ärevusse ja lasevad isekeskis liikvele oletuse, et vist on maksuamet kohal. Peksuks siiski ei lähe.

Keskturu huvitavaim koht on turu tagaosa, kus kohtab omakasvatatud toidukraami müüvaid talunikke. Just neilt tasubki osta, kui tõesti head ja värsket kaupa tahad. Hinnadki on madalamad kui Nõmmel või Pirital. Ka õitsvaid lilli saab siit koduaeda või kalmistule märksa soodsamalt – ilusad suured amplid on pakkuda kõigest kümne euro eest.

Viimati väisatud pisike Pirita turg on kõige kallim, kuid siin on tomatitel ja kurkidel see-eest talu nimi juures, ja see tekitab usaldust. Näiteks Intsu talu prisked tomatid on tõesti kodutomati maitsega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles