Turvahoidik Fest on väikelaste kinnitamiseks ohtlik

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste turvahoidik.
Laste turvahoidik. Foto: Fest Baltic Oü

Ligi aasta tagasi tuli Eestis müügile turvahoidik Fest, millega saab lapse sõidu ajal autosse kinnitada. Nüüd jõudis maanteeamet seisukohale, et selle kasutamine väikelaste sõidutamiseks pole turvaline.


Ungari riikliku transpordiameti poolt väljastatud tüübikinnituse järgi sobib vahend I, II ja III kaalurühmale ehk 9-36 kilo kaaluvatele lastele. Lähemal uurimisel jõudis aga Eesti maanteeamet seisukohale, et kuna I kaalurühmale mõeldud turvasüsteem peaks hoidma last asendis, mis tagaks vajaliku turvalisuse ka lapse magamise ajal ning kuivõrd toode ei toeta last küljelt, siis lapse magama jäämisel on oht, et toode siiski ei taga ettenähtud turvalisust.

«Ungari plaanib selle tüübikinnituse tühistada, aga praegu on neil seal mingisugused probleemid ja me ei tea, kaua see protsess aega võtab, ning seetõttu on tüübikinnitus juriidiliselt kehtiv,» selgitas maanteeameti tehnoosakonna juhataja Jürgo Vahtra.

«Aga kui Eesti ametivõimud loevad selle toote ohtlikuks, siis me võime selle müüki piirata kuus kuud, ent selle aluseks peavad olema katsetused. Katsetusi me pole siin teinud, aga kui lugeda mootorsõidukis kasutatava lapse turvaseadme tüübikinnituse eeskirja nr 44, siis saame ette heita ainult seda, et väiksematele lastele see ei sobi,» lisas ta.

Lisaks sellele, et väikelaps peab ka magades olema fikseeritud, ei tohi ta saada endal rihma lõdvaks lasta, mida aga turvahoidik võimaldab. Kuna see turvaseade nendele tingimustele ei vasta, võib sellist turvahoidikut kasutada ainult suuremate (15-36 kilo kaaluvate) laste kinnitamiseks, nentis Vahtra.

«Kui turustaja teeb oma kasutusjuhendid ja reklaami ringi nii, et öeldakse, et seda võib kasutada ainult suurematel lastel, siis oleks see meie poolt aktsepteeritav,» sõnas tehnoosakonna juhataja.

Tarbijakaitseamet palus turvahoidikut müüval ettevõttel Fest Baltic OÜ-l toote müük peatada 23. aprillil, mida firma ka tegi. Nüüd aga jõudis ameti menetlus lõpule ning reedel saadeti ettevõttele ettekirjutis, mille järgi võib toodet küll edasi müüa, ent müüja peab muutma turvahoidiku tooteinfot, kus on kirjas, et selline turvaseade sobib vaid 15-36 kilo kaaluvatele lastele.

Ameti kommunikatsioonispetsialist Siiri Erala sõnul peab ettevõte lisaks ka kliente teavitama, et toode on väikelapsele ohtlik ning samuti peab firma olema valmis need tooted tagasi ostma, näiteks juhtudel, kui lapsevanemad on selle ostnud just väikelapsele. Tarbijakaitseameti sõnul on ettevõte olnud igati koostööaldis ning mingeid probleeme nendega esinenud pole.

Fest Baltic OÜ juhatuse liige Kalle Konsapi sõnul on nad turvahoidikuid müünud Eestis üle 2000. Mees selgitas, et menetluse algatas nende konkurent: «Ja selles ongi probleem, et kui konkurent ikkagi 2000 turvatooli vähem müüb, siis Eesti Vabariigis on see päris suur kogus.»

Konsap nõustus maanteeameti otsusega, et sellist turvaseadet on mõistlik kasutada vaid suurematel lastel, kes kaaluvad üle 15 kilo ja on juba umbes kolme-aastased.

Mootorsõidukis kasutatava lapse turvaseadme tüübikinnituse eeskirja nr 44 järgi jagunevad lapse turvasüsteemid viide kaalurühma:

0 rühm: lastele kaaluga alla 10 kg;
0+ rühm: lastele kaaluga alla 13 kg;
I rühm: lastele kaaluga 9-18 kg;
II rühm: lastele kaaluga 15-25 kg;
III rühm: lastele kaaluga 22-36 kg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles