Kui kallist turvatooli osta

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvatoolide valik on poes suur.
Turvatoolide valik on poes suur. Foto: Liis Treimann/Postimees

Laste turvatoole on müügil igas hinnaklassis, kuid alla sajaeurost turvatooli müüjad osta ei soovita.

«Alla 100 euro ei tasuks osta ja üle 400 euro ei ole mõtet maksta,» vastas Ats Piirmets BeebiCenterist küsimusele, kui kallist turvatooli tasuks osta. Ta lisas, et umbes sellesse hinnavahemikku peaksid ka jääma enamik Eestis müüdavatest turvatoolidest. «Välja arvatud mõni erimudel, mida lastakse välja 500-600 eurot tükk,» sõnas ta.

Kurepesa Lastekaupade müüja Rami Anttila alla 150eurost tooli osta ei soovita. «Kui see tool maksab alla 150 euro, siis see on ilmselt Hiinas tehtud,» põhjendas ta oma arvamust ja lisas kiiresti, et ka 79eurone tool on parem, kui panna laps hoopis ilma turvatoolita autosse istuma. Aga kui vähegi on raha, siis soovitab ta osta pisut kallima tooli, mida testitakse rohkem.

Mõistlikku ülempiiri Anttila öelda ei soovinud, viidates sellele, et see sõltub suuresti sellest, kas tegu on ainult nägu sõidusuunas tooliga või saab istet paigaldada ka selg sõidusuunas. «Kui on kahtepidi kasutatav, siis see võib olla kaks korda kallim kui ainult nägu sõidusuunas,» selgitas ta.

Mehe sõnul näitab nende poe kogemus, et eestlased 200 eurost kallimat turvatooli suuremale lapsele ei osta. Ka on Eestis levinud see, et aastane laps pannakse turvahällist välja kasvades istuma näoga sõidusuunas.

«Rootsis alla nelja-aastast last nägu sõidusuunas sõidutada ei tohi. Soomes tegi maanteeamet kampaaniaid, et väiksed lapsed sõidaksid ainult selg sõidusuunas,» rääkis Anttila, miks põhjanaabrid erinevalt eestlastest eelistavad kahesuunalisi turvatoole. Nii näiteks Eesti väga populaarset MaxiCosi tooli müüakse üle lahe Anttila sõnul vähe, kuna sel puudub selgsõidusuunas variant.

Eestis on tool odavam

Kuigi osa Eesti lapsevanemaid usub, et Soomes on laste turvavarustus odavam kui siin, siis müüjate kinnitusel on asi hoopis vastupidi.

«Meil on Soomes pood ja seal on turvatoolid hoopis kallimad,» kinnitas Ats Piirmets BeebiCenterist. Ta selgitas, et tootja annab igale edasimüüjale soovitava hinna ja ning Soomes seda hinda hoitakse, Eesti on see 30 protsenti madalam. Lätis aga müüakse sama turvatooli veidi odavamalt kui Eestis ning Leedu hind on Läti omast veel madalam

Ka Rami Anttila kinnitas, et nende Soome poe hinnad on kõrgemad. Nii näiteks on Norras tehtud BeSafe turvatooli hind tema sõnul Eestis nii madal, et tootja plaanib sellele Eestis piirhinda kinnitada, kuna selle odav hind mõjutab Rootsi ja Soome müüki. Eestist veelgi odavam võib turvatool tema sõnul olla vaid juhul, kui tegemist on kampaaniamüügiga.

Kasutatud tooli ei saa kontrollida

Lastevanemate seas on levinud ka variant osta kasutatud turvatool, kuna see on märksa odavam kui poes müügil olev uus. Piirmetsa sõnul tasuks kasutatud tooliostmist kaaluda vaid juhul, kui tegu on väga hea sõbraga ning saab kindel olla, et see tool pole olnud üheski avariis.

«Meile on toodud turvavarustust kontrollimiseks, et kas on terve või mitte. Seda ei ole võimalik teha,» kinnitas ta. Piirmetsa sõnul saavad nad kontrollida, kas polsterdus on terve ning see on ka kõik. «See on samamoodi nagu avarii teinud kasutatud auto ostmisega, võimalikku viga ei ole lihtne avastada. Võib-olla on mõni plastikdetail korra järgi andnud, sees on mingi vigastus, aga tool näeb vaadatuna terve välja,» selgitas ta.

Ka Rami Anttila kinnitas, et kasutatud turvatoolide korrasolekut pole võimalik kontrollida. Küll aga on võimalik turvatoolidel vahetada rihmu või katet, kuid kuna see on kallis, siis mõttekam on juba uus tool osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles