Hiiu- ja Saaremaa eakad hakkavad omavahel arvutis suhtlema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Riigikogu sotsiaalkomisjon tutvus projektiga «Virtuaalsed eakate hooldusteenused Läänemere saartel», mis võimaldab Hiiumaa ja Saaremaa eakatel omavahel suhelda suure puutetundliku ekraaniga arvuti abil.


«Virtuaalsed sotsiaalteenused aitaksid Eestil jätta vahele raha ja inimmahuka sotsiaalsüsteemi etapi ja teha hüppe efektiivselt toimivale sotsiaal- ja meditsiinisüsteemile. See on väljakutse meie haldussuutlikkusele. Selles mõttes võiks Eesti riik teha ka sotsiaalteenuste osutamises tiigrihüppe,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Projekti abil pakutakse Saaremaa ja Hiiumaa liikumispuudega ja väheliikuvatele üksikutele vanemaealistele inimestele võimalust omavahel suhelda ja vestlusringides räägitavast osa saada. Selleks kasutatakse puutetundlikku suure ekraaniga arvutit, mis võimaldab olla nägemis- ja häälkontaktis mitme isikuga samal ajal ning pidada videovestlusi.

Seade võimaldab suhelda nii oma lähedaste kui ka sõpradega ja annab võimaluse osaleda erinevates rühmategevustes - vestlusringides, jutuajamistes huvitavate külalistega, võimlemisminutites jms. Ka võib kehva enesetunde korral võtta igal hetkel ühendust tugitelefoniga.

Projekti tutvustasid sotsiaalkomisjonile Saaremaa arenduskeskuse konsultant ja projekti Eesti koordinaator Anneli Rasu, Saaremaa arenduskeskuse juhataja ja projekti juhtkomitee liige Piret Pihel, poliitikauuringute keskuse Praxis tervisepoliitika programmi direktor Ain Aaviksoo ja tervisepoliitika analüütik Priit Kruus.

Projekti eesmärk on toetada liikumispuudega inimeste ja väheliikuvate vanemaealiste toimetulekut oma kodudes ja tõsta nende elukvaliteeti sotsiaalse suhtlemise kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles