Liit taotleb lastetoetuse tõstmist 40 euroni

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastetoetuste tõstmist nõudva liidu sõnul ei saa praeguse toetuse eest isegi mänguasju osta.
Lastetoetuste tõstmist nõudva liidu sõnul ei saa praeguse toetuse eest isegi mänguasju osta. Foto: SCANPIX

Eesti Orvuna Kasvanute Liit taotleb senise 19-eurose lastetoetuse tõstmist vähemalt 40 euroni ning suurendama peres hooldamise toetust.

«Toetused raskustes peredele ja hooldusperedele pole tõusnud 2002. aastast saati ning toetussüsteem vanemliku hoolitsuseta lastele oma pere leidmiseks vajavad veel palju arendamist,» teatab liit oma pöördumises riigikogule ja sotsiaalministeeriumile.

Liit teeb ettepaneku kõigile eestimaalastele toetada lastetoetusmäära tõstmist. «Täna aitab riik peredega lapsi igakuuliselt 19 euroga, mis on napilt üle kahe protsendi Eesti keskmisest palgast ja alla seitsme protsendi miinimumpalgast. Sellise toetusega ei saa lapsele tagada sööki, riideid või mänguasju,» seisab kirjas. Pöördujad teevad üleskutse toetada peretoetuste tõstmist minimaalselt 40 euroni kuus.

«Teiseks kutsume üles tõstma peres hooldamise toetusi, mis aitaks vähemalt suurendada nende laste arvu, kes kasvavad üles peres, mitte asenduskoduses ja aitaks seega neil õppida tundma ühiskonna aluse – pere – toimimist,» leiavad kirja autorid.

«Peresid, kes otsustavad pühendada oma aega ja tähelepanu vanemliku hoolitsuseta laste kasvamisele, tuleks toetada rahaliselt, sest Eesti ühiskond ei ole veel nii rikas, et täiendava suu toitmine keskmise pere rahakotile tähelepanuta jääks.» Pöördujad soovivad võrdsustada peres hooldamise toetused miinimumpalgaga.

Kolmandaks tehakse ettepanek pikendada nii peretoetusi kui ka peres hooldamise toetusi kuni lapse täisealiseks saamiseni sõltumata sellest, kas laps õpib või mitte. Täna makstakse toetusi lapsele peale 16-aastaseks saamist vaid juhul, kui ta õpib päevases õppevormis.

«Kuid kui laps – eriti raskes olukorras, vanemliku hoolitsuseta laps on mingi põhjusel koolist välja kukkunud, kuid ei leia tööd, siis peret enam lapse kasvatamisel ei toetata, kuigi kuni lapse 18-aastaseks saamiseni lasub neil siiski kohustus ja vastutus lapse ülalpidamise eest,» selgitatakse oma taotlust.
Eestis on alla 1000 lapse perehooldusel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles