Kümme huvitavat fakti kohvi kohta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Kas teadsite, et kohv on maailmas vee ja tee järel kõige enam tarbitav jook ja kõige rohkem joovad kohvi soomlased, kes tarbivad seda meist üle kahe korra rohkem?


Kümme fakti kohvi kohta, mida on kasulik teada:

  1. Kohv on vee ja tee järel kõige enam tarbitav jook maailmas.
  2. Kohvi päritolumaa on Etioopia.
  3. Euroopas alustasid esimestena kohviga kauplemist Veneetsia kaupmehed 17. sajandil. Teated esimestest kohvimajadest Eestis pärinevad 18. sajandi algusest.
  4. Maailmas toodetakse praegu 8,5 miljonit tonni kohvi aastas. Igal aastal kasvab kohvitarbimine 2-3 protsendi võrra ning jõuab prognoositavalt 10 miljoni tonnini 2025. aastal.
  5. Kohviistandused asuvad troopikas, soojas ja niiskes piirkonnas 800 - 2500 meetri kõrgusel merepinnast. Maailma suurimad kohvitootjamaad on Brasiilia, Vietnam, Kolumbia ja Indoneesia.
  6. Kohvitööstus on peamiseks sissetulekuallikaks rohkem kui 200 miljonile inimesele.
  7. Ühes tumepunases kohvimarjas kasvab kaks kohviseemet ehk kohviuba. Tragimad töölised kohviistandustes suudavad korjata kuni 100 kg kohviube päevas.
  8. Kohvijook koosneb kuni 98,5 protsendi ulatuses veest, seega on värske ja külm vesi kvaliteetselt röstitud ning jahvatatud kohvioa kõrval teine oluline komponent suurepärase kohvijoogi valmistamiseks.
  9. Maailma suurimad kohvijoojad on soomlased, kes tarbivad aastas rohkem kui 11 kg kohvi inimese kohta. Eestlaste keskmine kohvitarbimine moodustab 5 kg aastas.
  10. Saksa kaupmehe Gustav Pauligi poolt 1876. aastal Soomes asutatud Pauligi kohvikontsern on täna Eesti ja Soome kohvituru liider. Ettevõtte turuosa neis riikides moodustab vastavalt 39 ja 55 protsenti.
  11. Traditsiooniliselt tähistatakse Hea Kohvi Päeva 6. juunil, mis on Pauligi asutaja Gustav Pauligi nimepäev.
    Allikas: Paulig
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles