Kodu ostmine annab kindlustunde, üürimine suurema vabaduse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Sägi.
Anne Sägi. Foto: Mihkel Maripuu

Elukoha ostu kasuks räägib viimase aastakümne madalaim laenu intressimäär ja ette teada kulud, üürikodu annab aga suurema vabaduse elukoha vahetamiseks ja kulude suuruse muutmiseks, hindab Swedbanki eraisikute teabekeskuse juht Anne Sägi.


Erinevalt mitmetest teistest Euroopa riikidest väärtustatakse Eestis kinnisvara omamist, mida kinnitab ka kõrge eluasemelaenude osakaal. Maa-ameti statistika alusel on ostu-müügilepingute tehingute arv 2010. aasta algusest tänavu aasta I kvartalini kasvanud viiendiku võrra.

Samas on viimasel ajal elavnenud ka üüriturg. Masu kogemus on inimestele õpetanud, et kinnisvarahinnad võivad märkimisväärselt langeda ning seetõttu suhtutakse laenu võtmisega kaasnevatesse riskidesse palju tõsisemalt.

«Kinnisvara ostmise või üürimise eel peaks kõigepealt uurima, millised kulutused ühe või teise tehinguga kaasnevad ning oma sissetulekuid ja väljaminekuid kaaludes otsustama, millise summa eelarvest sinna paigutada saab,» ütles Sägi.

Ta lisas, et eluaseme valikul tasub mõelda ka tulevastele kaudsetele kuludele ehk vahemaale kodu, töö, lasteaia või kooli vahel. Näiteks kallim korter võib kokkuvõttes mõnel puhul rahaliselt otstarbekamaks osutuda, kuna igapäevasele transpordile kulub oluliselt vähem nii raha kui aega.

Kodu ostuga pangalaenu kasutades kaasnevad lisaks sissemaksele ja igakuistele laenumaksetele ka kindlustusmaksed ning sellised ühekordsed tehingukulud nagu lepingutasu, kinnisvara hindamise tasu ja notaritasu. Kodu üürides tuleb lisaks igakuisele üürimaksele olla valmis ka sellisteks ühekordseteks kuludeks nagu maakleritasu ja tagatisraha. Nii üüri- kui ka ostuotsuse puhul tuleb eelarvesse lisaks planeerida ka regulaarsed kommunaalmaksed.

Kodu ostmine sobib inimesele, kelle elu on stabiilne ning tulevik Eestiga seotud. Kodu ostes peaks kindlasti mõtlema miljööväärtusele ja maja üldisele seisukorrale, et soetatud ost vajadusel ka müügi korral likviidne oleks. Ühise kodu ostuga koos peaks mõtlema sellele, kuidas lahendada omandiküsimus.

Osapool, kes on teinud suurema sissemakse või oma vara lisatagatiseks andnud, peab olema kindel, et tema huvid oleksid kaitstud. Kodu ostu puhul peab arvestama, et euribor ei ole muutumatu, ehk mõtlema puhverrahale eelarves.

Üürida tasub elukohta sel juhul, kui tulevik on lahtine ja mingeid kindlaid kohaga seotud plaane veel ei ole. Ka sel juhul, kui mingi piirkond või korteritüüp meeldib. Noortel inimestel on kahekesi elu alustades mõttekam esialgu korter üürida, et vältida hilisemat võimalikku omandi jagamist ja sellega seotud erimeelsusi.

Juhul kui tegemist ei ole just kooli asumisega ja sellega seonduvalt elamise otsimisega, ei tasuks üüriotsinguid jätta augustisse-septembrisse, mil valik piiratum ja hinnad kõrgemad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles