Terviseamet hakkab maavanema asemel perearstiabi korraldama

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Järgmisest aastast lähevad terviseametile üle seni maavanema pädevuses olnud ülesanded, nagu perearsti nimistu moodustamise konkurss, perearsti nimistute kinnitamine, perearstide ajutine asendamine ja järelevalve korraldamine.

Riigikogu võttis eile vastu seadusemuudatused, millega viiakse tervishoiu esmatasandi korraldusfunktsioon terviseameti pädevusse, teatas sotsiaalministeerium.

«Esmatasandi arstiabi korraldusfunktsiooni koondumine terviseametile aitab tagada perearstiabi parema toimimise, ressursside optimaalsema kasutamise ja vajaduspõhisemad teeninduspiirkonnad,» kommenteeris sotsiaalminister Hanno Pevkur eile parlamendis vastuvõetud muudatusi. Samuti võimaldab ühtne korraldus ministri sõnul kindlustada senisest parema esmatasandi tervishoiuteenuste kättesaadavuse maapiirkondades.

Perearstide Seltsi president Diana Ingerainen peab äärmiselt oluliseks antud seaduse muudatustega kujunenud koostööd sotsiaalministeeriumiga, mis on olnud pidev protsess analüüsimaks esmatasandi vajadusi regulatsioonide osas. «Loodetavasti kujunevad ka edaspidi perearstide tööd sätestavad määrused ja seadused pidevas dialoogis kõiki osapooli kaasates,» ütles Ingerainen.

Muudatuse mõjul on võimalik käivitada ka keskselt korraldatav perearstide- ja pereõdede toimiv asendussüsteem, mida hetkel veab sotsiaalministeerium. Muudatuse lõppeesmärgiks on töötada välja toimiv süsteem, toetamaks riigi poolt perearste ja -õdesid asendajate leidmisel puhkuste perioodiks, kui arsti jõududega see ei õnnestu.

Samuti täiendatakse perearstina tegutsemise õigusega seotud regulatsiooni. Üldarstiabi hakatakse osutama tegevusloa alusel, mille terviseamet annab äriühingule. Perearstil on õigus üldarstiabi osutada, kui terviseamet on kinnitanud talle nimistu ja tal on õiguslik seotus tegevusluba omava äriühinguga. Sealjuures võib perearst olla äriühinguga seotud ka töölepingulise suhte alusel, olemata füüsilisest isikust ettevõtja või äriühingu omanik. Üldarstiabi osutajate jaoks on esmase tegevusloa taotlemine riigilõivuvaba, seetõttu ei suurene nende koormus seoses üldarstiabi tegevusloa taotlemisega.

Lisaks muudetakse eelnõuga tervishoiuteenuse osutaja tegevusega seotud statistiliste andmete kogumise ja avaldamise kehtivat korda. Tervise Arengu Instituut sotsiaalministeeriumi või sotsiaalministri määratud asutusena hakkab andmeid koguma otse teenuseosutajatelt. Samuti hakkab Tervise Arengu Instituut sotsiaalministeeriumi asemel korraldama andmete avaldamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles