Maksuvabastust taotletakse ka garaažidele

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik ei plaani garaažide alust maad maamaksust vabastada.
Riik ei plaani garaažide alust maad maamaksust vabastada. Foto: Stanislav Moškov

Riigikogu poole pöördunud omanik, pensionäride ja maksumaksjate esindajad soovivad, et maamaksuvabastus laieneks ka garaažidele ning ärimaa eest nõutavast maamaksust pääseksid korteriomanikud, kelle majas asuvad äripinnad.

«Meie ettepanek on, et kui garaaž on samas omavalitsuses, siis ta maamaksu alla ei käiks. Me rõhume sellele, et garaaž on loomulik eluaseme osa,» selgitas Priit Värk omanike keskliidust. Ta lisas, et see ettepanek sai riigikogule saadetud pöördumisse sissekirjutatud pensionäride liidu ettepanekul.

Nad tõid näite, et uuest aastast jõustuma hakkava kodualuse maamaksu vabastuse korral, kui muu maa maksustusmäär kerkib 2,5ni, võib tekkida olukord, kus korteriomanik peab hakkama garaaži eest maksma suurema summa kui seni kodualuse maa eest.

Samuti soovitakse, et koduomanikud ei peaks maksma samas hoones asuva ärimaa eest maamaksu.

«Kortermajades, kus osad pinnad on kasutusel büroodena või äripindadena, tuleb koduomanikel, kes ei saa tulu antud äripinnal toimuvast äritegevust, tasuda proportsionaalselt maamaksu nn ärimaa eest, mis kuulub kortermaja juurde,» selgitas Värk. Seetõttu on tekkinud olukord, kus korterelamutes elavad koduomanikud peavad tasuma rohkem maamaksu kui varem, kuna neil tuleb tasuda ka ärimaa eest.

Omanike, Pensionäride ja Maksumaksjate Liidu ettepanek on, et tulevikus tasuks ärimaa eest maamaksu ainult see, kes kortermajas omab bürood või tegeleb äritegevusega.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sesteri sõnul on nad arutanud kõiki maamaksuteemalistes pöördumistes tõstatatud küsimusi (sealhulgas liitsihtotstarbega seonduv, garaažide aluse maa maksustamine, 1500 m2 suuremad krundid jne). «Liitsihtotstarbega seonduva maa küsimusega tegeleb rahandusministeerium edasi ja kuna sellel on väga ulatuslik mõju, siis võimalike lahenduste väljatöötamine on keeruline ja aeganõudev,» sõnas Sester. Ülejäänud teemade edasiarendamine ei leidnud komisjonis poolehoidu. Kuna maamaksu teema on üleval ka õiguskantsleri poolt tõstatatuna, siis oodatakse seda lahendit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles