Tüli ähvardab viia ajakirjanduse Rimi lettidelt

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi.
Rimi. Foto: Margus Ansu

Ajakirjanduse hulgimüüja Lehepunkt ja kauplustekett Rimi (samasse kontserni kuuluvad Säästumarketi poed) vaidlevad lepingu üle. Vana lepinguga Lehepunkt jätkata ei taha, uue osas kokkulepet pole ning kui lahendust ei tule, ei saa Rimi kauplustest enam ajalehti ega ajakirju osta.




Kumbki pool ei taha teemat lahata. «Seoses sellega, et läbirääkimised on pooleli, ei soovi me praegu kommenteerida,» ütleb Rimi esindaja Katrin

Bats. Lehepunkti tegevjuht Tiia Ilves lisab: «Tegemist on konfidentsiaalse äripartnerite vahelise infoga ning ma ei saa lepingulisi suhteid kommenteerida.»

Sisuline vaidlus käib aga ikka raha üle ja puudutab peaaegu kõiki Eesti perioodilisi väljaandeid alates Postimehest kuni Eesti Ekspressini. Kokku on Lehepunkti vahendada umbes 1600 Eesti ja välismaist perioodilist väljaannet, neist 120–130 olulisemad ja tuntumad.

Lehepunkt on olemuselt hulgimüüja, kes toob trükikodadest, veab, komplekteerib, peab arvestust ja tegeleb kümne muu pisiasjaga, et väljaanded Rimi poodidesse jõuaks. Rimi saab müügistendi pidamise eest vahendustasu. Tasu suurus on teada ainult asjaosalistele, aga kes teab mis ajaloolisel põhjusel on Rimi vahendustasu olnud suurem kui teistel poodidel, näiteks Selveril või Prismal.

Postimehele teadaolevalt on Rimi müügitulemused olnud aga teiste poodide omast kehvemad. Kui teised poed on suutnud perioodika müüki stabiilsena hoida või isegi kasvatada, on Rimis müük vähenenud.

Eks see on ilmselt ka põhjus, miks Lehepunkt soovib Rimiga uut ja poele ilmselt väiksemat vahendustasu pakkuvat lepingut sõlmida. «Soosime ausat konkurentsi, suhtume kõigisse partneritesse sarnaselt ning väldime põhimõtteliselt mõnda turuosalist eelistavaid leppeid,» ütleb Tiia Ilves. Kas see on vihje sellele, et Rimi senine leping on olnud konkurentide omast soodsam?

Teada on nii palju, et vaidlus on juba väljunud Eestist, sest Lehepunkti ja Rimi kohalikud juhid pole kokkuleppele jõudnud (mõlemad ettevõtted on rahvusvahelise kontserni osad). Läbirääkimisi peetakse nüüd kõrgtasemel Stockholmis.

«Kindlasti ei allu Lehepunkt ühegi partneri ühepoolsele ja ausat konkurentsi kahjustavale survele,» annab Ilves selge signaali, mis on nende lähtekoht laua taha istudes.

«Oleme huvitatud lahendusest ning tegutseme selle nimel,» vastab Katrin Bats Rimist.

Lehepunkti ja Rimi juhid kohtuvad tuleval nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles