Kalkulatsioon: korteri üürimine ja ostmine maksavad kuus ühepalju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees eurodega
Mees eurodega Foto: SCANPIX

Arvestades praegusi küllalt kõrgeid rendihindu, on tõenäoline, et igakuisel laenu- ja üürimaksel rahalist vahet polegi. Üürimisel on omad plussid, aga ostes jääb korter siiski lõpuks maksja omandisse, kirjutab 1Partner Kinnisvara konsultant Ken Tevet.
 

Teeme ligikaudsed üüri-pangalaenu kalkulatsioonid arvestusega, et tasuda tuleb ka kümneprotsendiline omafinantseering ning laenuperiood on kakskümmend aastat.

Näiteks maksab Lasnamäel korraliku kahetoalise korteri üürimine 200–300 eurot kuus. Sarnases seisukorras pindade müügihinnad algavad juba 30 000 – 35 000 eurost. 30 000 eurot maksva korteri omafinantseering on 3000 eurot ning järelejäänud 27 000-eurose laenusumma igakuine tagasimakse on 162 eurot. 40 000-eurose korteri tagasimakse on 216 eurot kuus.

Mustamäel Mäepealse tänaval asuvate kahetoaliste korterite üürihinnad algavad neljasajast eurost. Sarnaseid pindu müüakse hinnavahemikus 58 000 – 77 000 eurot. Seega näiteks 70 000 eurot maksva korteri ostu korral on kümneprotsendiline omafinantseering 7000 eurot ning laenusumma 63 000 eurot igakuise tagasimaksega 377 eurot.

Kallimast hinnaklassist pakutakse Pirital Merivälja teel väga korralikke kahe- ja kolmetoalisi üürikortereid 650–850 euro eest kuus. Müügihinnad algavad sajast tuhandest eurost ning pärast vähemalt kümneprotsendilise omafinantseeringu tasumist on pangalaenu igakuine tagasimakse 538 eurot kuus.

Kõigile inimestele kinnisvara omamine ei sobi,

aga praegust turuseisu – kõrget üüri- ning madalat ostu- ja laenuhinda arvestades on ostmine kasulikum. Kuigi pangalaen tundub pikaajaline, ei lähe igakuine makse raisku. Üürides aitab aga inimene maksta kinni kellegi teise pangalaenu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles