TV3: kinnisvaraturul tehakse pooled tehinguist ilma laenuta

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügitehing.
Kinnisvara müügitehing. Foto: SCANPIX

Kui buumiajal osteti kortereid ikka eluasemelaenuga, siis tänaseks on olukord kinnisvaraturul nii palju muutunud, et pooled tehingutest tehakse juba ilma laenu abita.

Ka üürikorter toob omanikule kaks korda kiiremini raha tagasi kui mõne aasta eest, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

«Elamispindade tehingutest 50 protsenti antakse eluasemelaenude peale, mis tähendab seda, et hästi palju tehakse tehinguid päris iseenda rahaga,» rääkis kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

«Erinevate arendusprojektide lõikes arendajad räägivad, et neid oma rahaga ostjaid on isegi kolmandiku võrra,» rääkis Toompark.

Ka on muutunud tänased ostjad mitte ainult valivaks korteri hinna, vaid ka asukoha, ehituskvaliteedi, planeeringu ning isegi arendaja suhtes. Kuigi enamus kortereid ostetakse endale koduks, siis võrreldes masuga toob täna üürikorter kiiremini raha tagasi ja üüripindade pakkumiste hulk on ka ohtralt vähenenud.

«Väikeinvestorite maht on viimasel ajal suurenenud. Kui võrrelda elamispindade üürihinda ja korterite turuväärtuse suhet, siis see on täna märksa rohkem üürileandja kasuks. See võimaldab mingit kasumit sellest ärist ka välja pigistada,» ütles Toompark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles