Kuidas õpetada kutsikale puhtuse pidamist?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi kutsikad ei tohiks kokku puutuda ühegi vaktsineerimata koeraga ega viibida kohas, kus vaktsineerimata koerad olnud on, ei tähenda see seda, et kutsikat ei tohi üldse välja lasta. Te peaksite leidma tasakaalu kutsika ohutu keskkonna ja adekvaatse sotsialiseerimise vahel.


Kutsikat võib õues lubada ohututesse ja turvalistesse kohtadesse, kus te olete kindel, et pole käinud vaktsineerimata koerad ega rebased. Puhtuse pidamise õpetamisel täiskasvanud koerale peab järgima sama tehnikat ja kannatlikkust, mis kutsika puhul, kirjutab lemmikloomaportaal purina.nestle.ee.

Kui kaua võtab aega kutsikale puhtuse pidamise õpetamine?

Puhtuse pidamise õppimise aeg võib-olla väga erinev. Mõned kutsikad õpivad selle ruttu ära, mõnedel võib see aega võtta kuni kuus kuud. Pidage meeles, et kutsikad ei suuda end usaldusväärselt kuni kuuenda elukuuni kontrollida, seega võib aeg-ajalt ette tulla ka eksimusi. Liivakastis käimise koolituse aeg sõltub eelkõige kutsikast, kuid ka teiepoolsest ajast ja jõupingutustest.

Kas ma peaksin kutsikale õpetama ajalehe peale hädade tegemist?

Ajalehele hädade tegemise õpetamine on küll hea tehnika, kuid see võib edaspidi probleeme tekitada ja kutsikas võibki toas oma hädasid tegema jääda. Sel viisil on kutsikale hiljem palju keerulisem selgeks teha, et nüüd on see vale tegevus ja ta peaks õue minema. Vaiba sisse imbunud uriini lõhna on väga raske eemaldada, et kutsikas seda ei tunneks ja see võib teda uuesti samale kohale pissile meelitada. Kui kavatsete siiski ajalehetehnikat rakendada, asetage ajalehe alla uriini läbiimbumise ennetamiseks polüeteeni kile.

Milline on kõige tõhusam viis kutsikale puhtuse pidamise õpetamiseks?

Lihtsaim viis kutsikale puhtuse õpetamiseks on mitte anda kutsikale võimalust vigu teha. See tähendab seda, et viite kutsika kohta, kus ta oma hädasid teeks nendel aegadel, kui ennustate, et tal on vaja neid teha. Ehk siis pärast söömist, joomist, magamist ning pärast liikumist või mängimist.

Ärge kandke kutsikat õue (või ajalehe peale, kui olete selle meetodi valinud) süles, vaid lihtsalt juhatage ta välja. Kui kutsikas hakkab ringi nuuskima ja tiirutama, nagu tahaks häda teha, siis kiitke teda malbelt, ilma tema toimingut häirimata. Te võite kutsikale häda tegemist käskluse alusel õpetada, sobitades käsu näiteks sõnaga «ruttu». Kui kutsikas on oma toimingud lõpetanud, võite teda kiita ja ka preemiaks maiust pakkuda. Mida sagedamini sellist meetodit kasutate, seda kiiremini kutsikas selle selgeks saab. Oluline on, et saaksite koera tihti jälgida, nii saate ka äpardusi vältida.

Mida teha öösel ja siis, kui kedagi kodus pole?

Eriti noored kutsikad peavad hädasid tegema iga kolme või nelja tunni järel. Vältimaks olukorda, kus koer teeb hädasid ebasobivatesse kohtadesse, võite kasutada kutsika puuri või tubast kuuti. Need on kasulikud vahendid ajal, mil kutsikale puhtuse pidamist õpetate. Kuuti ei tohiks kasutada juhul, kui kutsikale ei meeldi seal sees olla ja see ei tohiks olla ka karistuskohaks ega kutsika jalust eemal hoidmiseks. Kuut peaks olema piisavalt suur (võttes arvesse koera suurust, kui ta vanemaks saab), kus kutsikas saaks ilma kühmu tõmbamata püsti tõusta, lamada ja ümber pöörata. Asetage sinna koera magamisase, veekauss ja mänguasjad.

Julgustage kutsikat kuuti minema ja kui ta on seal sees, kiitke teda ja andke maiusi. Peagi saab kutsikas aru, et see on turvaline koht, kuhu minna ja kus magada. Kui kutsikas läheb rõõmuga kuuti ja magab seal, kui uks on lahti, võite proovida ust lühikeseks ajaks sulgeda.

Kutsikas peaks kuuti minnes kindlasti väsinud olema. Tubased kuudid ja puurid on head vahendid puhtuse pidamise õpetamiseks, kuna koerale ei meeldi teha hädasid oma magamisaseme ega toidu juures. See on instinktiivne käitumine pesa puhtana hoidmiseks. Kuid kui kutsikal juhtubki õnnetus, ei tohi teda selle eest karistada.

Mida teha, kui taban kutsika toas häda tegemas?

Vältige kiusatust kutsika juurde joosta, ta sülle haarata ja õue kanda. Nii ei sa kutsikas aru, et ta on valesti käitunud, vaid tekitab temas hoopis segadust. Katkestage koera tegevus ja juhtige ta õue õigesse kohta häda tegema. Kui kutsikas ei tee õues häda, mängige temaga natuke, et ta häda tegemise vajadust ergutada.

Karistamisest pole puhtuse pidamise õpetamisel kunagi kasu. Pidage meeles, et kutsikas ei tee vigu meelega teie vihastamiseks. Teie õpetus on olnud kas liiga lühike või kutsika jaoks mõistmatu. Karistamine on eriti mõttetu juhul, kui kutsikas on oma häda valesse kohta teinud ja te avastate selle palju hiljem.

Loigu leidmisel on kõige õigem see ära koristada ja keskenduda sellele, kuidas kutikale õigeid kombeid õpetada. Mõtelge selle üle, mida siiani teinud olete. Kas te viite kutsikat piisavalt tihti õue? Kas te kiidate teda kohe pärast häda tegemist? Kutsika nina loigu sisse surumine või selle näitamine talle mõni aeg hiljem ei ole tõhusad meetodid ja tõenäoliselt hirmutavad kutsikat. Koer ei pruugi teie viha loiguga seostada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles