Eestis lubatakse müügile senisest kangemad hambavalgendajad

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valged hambad.
Valged hambad. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Selle aasta sügisel jõustuv seadusemuudatus lubab hakata müüma ja kasutama hambavalgendustooteid, mis sisaldavad seni lubatust suuremas koguses vesinikproksiidi (H2O2), kuid seda ainult arsti soovitusel ja kaudu, teatab terviseamet.


Praegu on lubatud müüa ja kasutada suuhügieenitooteid, mis sisaldavad kuni 0,1 protsenti (sisalduvat või vabanevat) H2O2. Selline kogus on tarbijaohutuse komitee kinnitusel inimese tervisele ohutu.

Alates 30.oktoobrist kohalduv Euroopa Nõukogu direktiiv, mis reguleerib vesinikperoksiidi (edaspidi H2O2) sisaldust hammaste valgendamiseks või pleegitamiseks ettenähtud toodetes, lubab hammaste valgendamiseks või pleegitamiseks müüa ja kasutada ka tooteid, mis sisaldavad vesinikperoksiidi kuni 6 protsenti.

Nii suure H2O2 sisaldusega hambavalgendustooteid tohib müüa üksnes hambaarstile, kes edaspidi teeb toote kättesaadavaks tarbijale. Selline müügipiirang võimaldab vältida hambavalgendustoodete väärkasutust ja sellega seotud kõrvaltoimete tekkimist. Nimetatud toodet ei tohi kasutada alla 18-aastastel lastel ja noorukitel.

Täiskasvanud peavad esimest korda tegema hambavalgendusprotseduuri ainult hambaarsti juures, kes teeb patsiendi suuõõne põhjaliku läbivaatuse ja otsustab, kas hambavalgendamine on antud patsiendile näidustatud või mitte. Olenevalt suuõõne ja hammaste seisundist, valib arst sobiva hambavalgendustoote ja teeb patsiendile esimese hambavalgendusprotseduuri.

Juhul, kui vastunäidustused puuduvad, annab hambaarst patsiendile vajalikud soovitused (kasutamise sageduse ja kestvuse kohta) hambavalgendustoote edasiseks iseseisvaks kasutamiseks kodustes tingimustes ning teeb talle selle toote kättesaadavaks.

Suuõõne kliiniline läbivaatus hambaarsti poolt on vajalik selleks, et teha kindlaks hammaste ja igemete terviseseisund, eesmärgiga välistada vastunäidustused ja vältida hammaste valgendamise või pleegitamisega kaasneda võivaid ebasoovitavaid kõrvaltoimeid.

Vastunäidustused hambavalgendusprotseduuri läbiviimiseks:

• Suuõõne limaskesta kahjustused või haigused
• Igemete haigused
• Hammaste kaaries
• Paljastunud juurepind
• Lekkivad hambatäidised

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles