Üks küsimus: kuidas tuleb vormistada töötaja koondamine?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsiooni küsimuse koos juristipoolse kommentaariga. Sel korral on teemaks töötaja koondamine.


Küsimus

Tööandjal on vaja koondada üks töökoht töömahu vähenemise alusel. Millised dokumendid tööandja peab vormistama? Kas tööandja peab tegema eraldi käskkirja ning kuidas ja millal teavitama töötajat ja tööinspektsiooni?

Vastab tööinspektor-jurist Sirje Aava

Töölepingu seaduse järgi võib töölepingu üles öelda ülesütlemisavalduse tegemisega. Selleks tuleb esitada avaldus teisele lepingupoolele. Tegemist on kujundusõigusega, mille puhul ei ole vajalik saada teise poole heakskiitu, vaid lepingu lõppemine leiab aset ühe poole tahteavaldusega.

Kui on täidetud ülesütlemise formaalsed ja materiaalsed eeldused, ei saa teine pool suhte muutmist takistada ning leping lõpeb ülesütlemisega. Selleks, et lepingu lõppemise avaldus kehtiks, peab see jõudma teise lepingupooleni.

Tahteavaldust loetakse kättesaaduks, kui see on tahteavalduse saajale isiklikult teatavaks tehtud. Eemalviibijale tehtud tahteavaldus loetakse kättesaaduks, kui see on jõudnud tema elu- või asukohta ja tal on mõistlik võimalus sellega tutvuda.

Kui avalduse tegija tõendab, et ta on oma tahet väljendanud ning valinud selle edastamiseks mõistliku viisi, siis loetakse avalduse kättesaamise ajavahemikuks aega, mil see oleks tavalistel asjaoludel teise pooleni pidanud jõudma.

Seega, tööandjal tuleb töölepingu ülesütlemise avaldus esitada kirjalikus või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Avalduse võib anda kätte näiteks allkirja vastu või elektrooniliselt, sealjuures avaldus ei vaja digitaalset allkirjastamist. Samuti on avaldust võimalik saata tähitud kirjana, säilitades kirja saatmiskviitungi ja avalduse koopia.

Töölepingu ülesütlemise avaldus peab sisaldama lepingupoolte andmeid, tahet töölepingu lõpetamiseks, töösuhte lõpetamise põhjust ning töölepingu viimast kuupäeva. Töölepingu ülesütlemise avaldus on töölepingu lõpetamise juriidiline dokument.

Tööinspektsiooni töölepingu lõpetamisest teavitama ei pea. Nende töötajate koondamisest, kelle töösuhe on kestnud viis aastat ja rohkem, peab tööandja teavitama Eesti Töötukassat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles