Viinamarjakasvataja viinamarjade soovitussordid

Eger Ninn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla

Kogemustega viinamarjakasvataja ja õppejõu Jaan Kivistiku soovitusel võiks algaja viinamarjakasvataja alustada viinamarjade kasvatamist just soovitussortidest, kuna neid on Eestis pikalt kasvatatud, mistõttu on see esialgu turvalisim valik.


Sordid kasvatamiseks avamaal või lõunaseina ääres

’Hasanski Sladki’ – hapukasmagusad sinised marjad. Vastupidav ebajahukastele. Põhja-Eestis pole eriti talvekindel. Kasvatamiseks kogu Eestis.

’Kuzminski Sinii’ – sinised ümarad magusad marjad, seemneid keskmisest vähem. Marjad valmivad lõunaseina ääres isegi Harjumaal. Talvekindel.

’Sukribe’ – ümarad kollakasrohelised marjad, sisu sültjas. Leplik kasvukoha suhtes. Marjad valmivad lõunaseina ääres ka Harjumaal. Talvitumiseks vajab kerget katet. Kasvatamiseks keskmise soojuse ja sooja suvega piirkondades.

’Zilga’ – sinised veidi sültjad marjad, seemneid on marjas keskmisest veidi enam. Täiesti talvekindel taim. Tundlik kevadiste öökülmade suhtes. Kasvatamiseks kogu Eestis.

’Jubilei Novgoroda’ – kollakasrohelised magusad marjad, viljas on keskmiselt kolm seemet, viljaliha veidi sültjas. Taim on leplik. Kasvatamiseks kogu Eestis, vajab kerget talvekatet.

’Rondo’ – sinised mahlased marjad, varavalmiv ja saagikas veinimari. Vajab kerget talvekatet. Vastuvõtlik ebajahukastele. Kasvatamiseks keskmise soojuse ja sooja suvega piirkondades.

’Silva’ – ümarad lillakaspunased veidi sültjad marjad. Kasvukoha suhtes leplik. Kasvatamiseks kogu Eestis, vajab kerget talvekatet.


Sordid kasvatamiseks kütteta kilekasvuhoones

’Aljošenkin’ – rohekaskollased maitsvad veidi kõhrja viljalihaga marjad, seemneid vähe. Vastuvõtlik seenhaigustele. Vajab talvekatet. Kasvatamiseks kilekasvuhoones või keskmise soojuse ja sooja suvega piirkondades avamaal.

’Supaga’ – suured suurte seemnetega maitsvad marjad. Magusate marjade saamiseks tuleb isegi Lõuna-Eestis kasvatada kasvuhoones. vajab kerget talvekatet.

’Krassavets’ – marjad ümarad, paljude suurte seemnete ja paksu kestaga. Kasvatamiseks kilekasvuhoones, vajab kerget talvekatet.

’Kosmonavt’ – ilusat suured sinised kõhrja liha ja väheste väikeste seemnetega maitsvad marjad. Vastuvõtlik seenhaigustele, vajab talveks katmist. Kasvab ka keskmise soojuse ja sooja suvega piirkondades avamaal.

’Swenson Red’ – ilusad maitsvad suured roosakaspunased marjad. Kasvab ainult kasvuhoones, vajab kerget talvekatet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles