Vaata, millistes pankades on kõige odavamad aktsiatehingute teenustasud

Eger Ninn
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiatehingute teenustasude võrdlustabel.
Aktsiatehingute teenustasude võrdlustabel. Foto: minuraha.ee

Kui plaanid aktsiatesse investeerida, pead arvestama ostmisel ja müümisel tehingutasudega ja väärtpaberikonto igakuise hooldustasuga. Kuna tasude suurus võib pankades erineda ligi kahekordselt, on kasulik enne tehingute tegemist tasusid võrrelda.


Tasub teada, et väärtpaberikontot ei pea avama samas pangas, kus sa igapäevaselt arveldad, seega võid valida aktsiatehingute jaoks panga, kus arveldused soodsamad. Mugavaks tasude võrdlemiseks saad kasutada uut aktsiatehingute teenustasude võrdlustabelit, kirjutas tarbijaveeb minuraha.ee.

Tehingutasude mõttes on kõige soodsam kaubelda Eesti, Läti või Leedu väärtpaberiturul. Siiski on ka seal tasud erinevad – ühes pangas võib näiteks 1000 euro väärtuses aktsiate ostu või müügi tehingutasu olla ligi kaks korda suurem kui teises pangas. Kellel on plaanis aktsiaid osta veidi kaugemalt, näiteks Soome, Rootsi või USA väärtpaberibörsilt, võiks võrdlustabelist tasude suurust veelgi tähelepanelikumalt uurida, sest pankadevahelised erinevused on üsna märgatavad. Ka igakuine väärtpaberikonto hooldustasu võib ühes pangas olla suurem väljaminek kui mõnes teises.

Enne aktsiatesse investeerimist

Kui ostad mõne ettevõtte aktsiaid, tähendab see, et sinust saab üks selle ettevõtte omanikest. Sul on hääleõigus aktsionäride koosolekul ja õigus saada dividende, kui aktsionärid otsustavad, et osa kasumist võiks dividendidena välja maksta.

Aktsiatesse investeerimine nõuab eelteadmisi ning konkreetse ettevõtte analüüsimist, kelle aktsiaid osta plaanid. Kasuks tuleb ka üldise turu- ja majandusolukorra tundmine.

Kindlasti pea meeles, et aktsiatesse rahapaigutamisega kaasnevad riskid. Sul ei ole garantiid, et su investeering kindlasti kasumit teenib – alati on võimalus hoopis raha kaotada. Aktsiate hind võib langeda näiteks üldise maailmamajanduse olukorra nõrkuse tõttu, ettevõttes tehtud valede äriotsuste tõttu või kogu majandussektori halva käekäigu pärast jne.

Seetõttu on mõistlik aktsiaid ostes silmas pidada, et investeeritud raha ei läheks sul vaja vähemalt lähema kolme aasta jooksul, sest siis ei mõjuta sind lühiajalised aktsiahinna langused – sul on aega oodata, kuni hind jälle tõusma võiks hakata.

Riske saad vähendada, kui hajutad oma investeeringud mitmete erinevate aktsiate või muude investeerimisvõimaluste vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles