Arst: metadooni antakse koju kaasa kindlate reeglite järgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelli Kalikova.
Nelli Kalikova. Foto: Andres Haabu

Täna Postimehes ilmunud lugu viitas taaskord probleemile, et narkomaanid kasutavad narkootikume ja võõrutusnähtude raviks mõeldud metadooni segamini, seega tekib küsimus, kust kaudu ravim tänavatele lekib.

Tervisekeskuses Elulootus metadooniravi projektijuhi ja arsti Nelli Kalikova sõnul antakse metadooni narkomaanidele teatud tingimustel ka koju kaasa, kuid vähemalt nende keskuses on need kogused väiksed ja reeglid karmid.

«Narkosõltlane peab näitama ennast heast küljest: peab olema varem kolm kuud käinud iga päev ravil, uriiniproovid peavad olema korras, ei tohi olla distsipliinirikkumisi ja peab olema veenev põhjus, miks ta ei saa iga päev keskuses käia,» rääkis Kalikova nende keskuses toimivast süsteemist, kus otsuse metadooni ravil olevale isikule koju kaasa anda teeb eraldi komisjon.

Koju saavad metadooni kaasa võtta umbes kolmandik nende keskuses ravil olevatest narkomaanidest, keda on kokku natuke alla 200. Samuti on nad pannud paika sise-eeskirjad, mille järgi ei anna nad metadooni koju päevase annuse rohkem kui 70mg. Suurema koguse puhul tekiks tema sõnul narkomaanil tõesti ahvatlus seda müüa.

«Teised keskused annavad minu teada välja ka 100, 120 ja 150mg, mis ei ole minu arvates õige. Aga kui me anname näiteks päevase annuse 70ml kaasa, siis ta peab vähemalt poole ise jooma, sest ta peab ju ise ka midagi saama, ning kui pool läheb müügiks, siis erilist tulu see ei too,» selgitas Kalikova.

Metadooni koju andmisest Kalikova sõnul aga täielikult loobuda ei saa, kuna see tähendaks, et ravil olevad inimesed ei saaks enam tööl käia.

«Selleks, et ta saaks metadooni kätte ka siis, kui ta töötab, me väljastame metadooni kella seitsmest hommikul veerand seitsmeni õhtul. Aga praegu saavad väga paljud tööd väljaspool Tallinnat, näiteks Haapsalus või kus iganes,» rääkis Kalikova. «Töökoht on narkosõltlase resotsialiseerumise väga tähtis osa ja me peame igati soodustama nende tööl käimist, enda ja perede ülalpidamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles