Säilitusainevaba märgiga Reinu pitsa sisaldab tegelikult säilitusaineid

Eger Ninn
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reinu pizza.
Reinu pizza. Foto: Meelis Ojasild

Reinu pizza pitsakarbi esiküljel on roheline märk kirjaga «pole lisatud säilitusaineid», ent tagakaanelt pitsa koostisosi vaadates selgub, et nii sink kui ka ketšup sisaldavad omajagu selliseid aineid.


Tarbijakaitseameti seisukoht sellise pakendi suhtes on ühene – ettevõte ei või reklaamida oma toodangut säilitusainetevabana, kui need on ühes toidu koostisosas olemas. Sellisel juhul tootja eksitab tarbijaid, sest teave on ebatõene.

Reinu pizza juhataja Agur Lehise sõnul on ettevõte probleemist teadlik ning nad jõudsid ametiga kokkuleppele, et olemasolevad pakendid võib kuue kuu jooksul siiski sellisel kujul maha müüa. «Ja siis, umbes oktoobris või novembris, me kas otsime endale sellise ketšupi, kus ei ole säilitusaineid sees või siis võtame selle märke pealt ära,» selgitas ta.

Mehe sõnul konsulteeriti enne sellise pakendi tegemist ka veterinaar- ja toiduametiga. «Nemad arvasid, et probleemi ei ole ja siis me tegime oma pakendid valmis. Nüüd ütles tarbijakaitse, et nii ikka päris ei või,» selgitas ta.

Pitsamüüja sõnul ei lisata nende pitsadesse ei säilitusaineid, toiduvärve ega stabilisaatoreid. «Me ei lisa sinna tõesti mitte midagi, me kasutame ainult naturaalseid asju.»

Selliseid eksitavaid pakendeid on ettevõttel ette tellitud kuue kuu jagu. Seda, kas muudetakse ära pigem pakendi märgistus või vahetatakse välja pitsa koostisosad, ettevõte veel otsustanud pole. «Need mahud, mida meie kasutame, ei ole ikkagi nii suured, et ketšupitootja hakkaks meie pärast eraldi ketšupit tegema. Ja singiga on veel keerulisem. Kui me singitootjaga rääkisime, siis tema ütles, et kui nad enam säilitusainet ei pane, siis sink läheb praktiliselt kaks korda kallimaks. Ja ei tea, kas keegi siis seda ka enam ostaks,» ütles Lehis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles