Kasutatud insuliini «pastakad» tuleb viia apteeki

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuliinipump.
Insuliinipump. Foto: Sille Annuk

Kasutatud ravimite tagastamist käsitleva loo kommentaarides tundsid suhkruhaiged muret, mida peale hakata insuliinipumpade ühekordsete süstalde ja nn pastakatega.


Terviseameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Andrei Knuut ja ravimiameti inspektsiooni osakonna juhataja Gert Klaaseni sõnul on jutt ilmselt nõndanimetatud insuliini pastakatest ja nõeltest.

Insuliinipump on suhteliselt keeruline ja kallis meditsiiniseade ja ei ole ühekordse kasutamisega. Sisuliselt on tegemist mootoriga tilgutiga, mis on mõeldud pidevalt insuliini manustamiseks.

Küll aga kasutatakse mõlema seadme puhul vahetatavaid nõelu, ilmselt käib jutt nende nõelte ja «pastakate» utiliseerimisest.

Spetsialistide hinnangul on kindlasti tegu ohtlike jäätmetega, eriti kui «pastakasse» on jäänud veel ravimi jääke. Selliseid «pastakaid» peaksid vastu võtma apteegid, kuid nõelad ja tühjad seadmed tuleks toimetada ohtlike jäätmete kogumispunkti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles