Kuidas toimub lapse suvise teenistuse maksustamine

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed turbaväljal tööd tegemas.
Lapsed turbaväljal tööd tegemas. Foto: Liis Treimann

Lugeja Sven Tölp kurtis toimetusele, et praegu kehtivate maksuseaduste järgi võtab riik suvel alates pere teisest lapsest laste teenitud raha hiljem tuludeklaratsiooniga vanemate taskust tagasi ja palus selgitust. Tegelikult see siiski nii ei ole.


«Paljulapseliste perede laste suvel töötamine on tegelikult perekonna jaoks kahjumlik. See muserdab ka lapsi, kuna rõõm nende omateenitud rahast tuhmub, kui lapsevanemad aasta lõpus tuludeklaratsiooni asuvad täitma. Ainsana saab teenitud rahast rõõmu tunda vaid pere vanim laps. Tekib absurdne olukord, kus lastel pole tööl käia kasulik,» kirjutas Tölp.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi vaidles sellele vastu: «Iga inimene maksab teenitud tulult tulumaksu, võttes arvesse talle antud maksuvabastused. Suvel töötavale noorele palka makstes saab tööandja arvestada maksuvaba tuluga ja tulumaksu tuleb hakata maksma alles töötasult, mis ületab 144 eurot kuus. Kui noor saab palka kuni 144 eurot, siis tulumaksu tasuda ei tule.»

Lastevanematele, kellel on kaks ja enam last, on seadusandja näinud ette täiendava maksusoodustuse ehk õiguse kasutada oma lõpliku maksukohustuse arvutamisel teatud tingimustel ka lapse maksuvaba tulu osa. Seega, kui laps ei ole aasta jooksul töötasu saanud, saab vanem kasutada tema maksuvaba tulu täies ulatuses ise.

Kui aga laps on oma maksuvaba tulu ise kasutanud (töötasu makstes on maksuvaba tulu arvesse võetud), siis vanem seda teist korda enam kasutada ei saa. Samas, kui laps ei ole ära kasutanud kogu oma maksuvaba tulu, saab vanem arvesse võtta niiöelda lapsest ülejäänud osa. See tähendab, et topelt maksuvabastust kellelegi ei anta, lapse kohta on üks maksuvaba tulu ja seda saab kasutada kas laps ise, lapse asemel tema vanem või mõlemad kahepeale kokku.

Tähele tasub panna, et selline soodustus on ettenähtud ainult mitme lapsega vanemale. Kui vanemal on vaid üks laps, siis arvutatakse mõlema maksukohustus eraldiseisvalt ja lapse kasutamata jäänud maksuvabastust ei saa tema vanem arvesse võtta.

Ka Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Anne Sägi kinnitas, et igale inimesele on ette nähtud aastas 1728 eurot maksuvaba tulu ja kahe või enama lapse vanemal on õigus täiendavale maksuvabale tulule iga lapse kohta alates teisest kuni tema 18aastaseks saamiseni. Kui laps on tööl käinud ja oma tulud deklareerinud, on ta selle täiendava maksusoodustuse juba ise ära kasutanud ja vanem ei saa seda enam kasutada.

Kui noor on aasta jooksul teeninud alla 12-kordse maksuvaba miinimumi ehk 1728 euro, saab ta kogu makstud tulumaksu tagasi.

«Nii toob suvine tööots väikese lisaraha ka varakevadel. Deklaratsiooni peab esitama noor ise ning vanemad lapse tulusid deklareerida ei saa. Vanem peab lapse teenitud raha aga oma tuludeklaratsiooni mahaarvamiste osas ära näitama ka siis, kui see on alla maksuvaba tulu. Lapse teenitu võrra on vanema kasutada olev lapsega seotud maksusoodustus väiksem,» selgitas Sägi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles