Hiidlased on valmis neid nöökivale lennufirmale raha juurde maksma

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aviesi lennuk L-410 UVP.
Aviesi lennuk L-410 UVP. Foto: Liis Treimann/Postimees

Kuigi lennufirma Avies ei pea Hiiu maavalitsusega sõlmitud lepingust kinni, on maavalitsus valmis tõstma lendude eest makstavat toetust, kuna kardavad lennuühenduse katkemist.

«Me elame praegu päeva kaupa. Hetkel on teada, et suur lennuk käib meil neli päeva ehk 21. kuni 24. juuni,» tunnistas Hiiu maavanema kohusetäitja Piret Sedrik. Ta lisas, et hiidlaste soov on, et suur lennuk jätkaks lendamist ka hiljem, täpselt nii nagu maavalitsuse ja lennufirma vahel sõlmitud leping ette näeb.

«Aga fakt on see, et neil ei ole majanduslikult huvi seda jätkata. Aga maavalitsuse mure on, lennuliiklust ei saa suvel seisma jätma,» tunnistas Sedrik. Hiidlaste ja Aviese läbirääkimised Kärdla-Tallinna lendude üle jätkuvad juba esmaspäeval. Sedrik kinnitas, et nad on valmis maksma lennufirmale ühe reisi eest suuremat toetust, kuid ei soostunud täpsetest numbritest rääkima.

Majandusministeeriumi lennundustalituse juhataja Gerli Rebase sõnul on Aviesiga tõesti viimasel ajal probleeme olnud. «Esiteks on palju reise ära jäänud ja teiseks on Avies liinil opereerinud väiksema lennukiga, kui see lepingujärgselt on ette nähtud,» rääkis Rebane. Lisaks on Avies ametniku sõnul vahepeal ähvardanud lepingu ühepoolselt lõpetada, kui Hiiu maavalitsus neile raha juurde ei anna.

Samas peaks ministeeriumi kinnitusel juba lähitulevikus olukord paranema, sest Hiiu maavalitsus on jõudnud firmaga kokkuleppele, kuidas lennuühendusega jätkata nii, et oleksid rahul nii hiidlased kui ka ettevõte.

Ministeeriumi teatel võtab Avies juuli alguses kasutusele uue lennukitüübi L410, milles on 18 reisijakohta. Lendude arv jääb samaks. Lisaks on hiidlased ministeeriumi teada leidnud oma eelarvelistest vahenditest leidnud võimaluse suurendada lennu kohta makstavat toetust enam kui 100 euro võrra.

Minister on kursis

Lennufirma peale solvunud hiidlane Kadri Tikerpuu saatis avaliku kirja regionaalministrile, kus küsis, kas riik ei peaks Hiiu maavalitsust Aviesiga läbirääkimistel aitama ning mida arvab sellest olukorrast regionaalminister.

Regionaalminister Siim Kiisler teatas Postimehe sel teemal saadetud küsimustele, et on Tallinna ja Kärdla vahelise lennuliini probleemidest teadlik ning rääkinud sellest ka Hiiu maavanema kohusetäitja Piret Sedrikuga. «Maavalitsus peab lennufirmaga hetkel läbirääkimisi leidmaks lahendust, mis on hiidlastele sobilik. Järgmine kohtumine maavalitsuse ja lennufirma esindajate vahel leiab aset kohe pärast jaanipäeva,» seisab lakoonilises vastuses.

Kärdla-Tallinn lennuliini riigihanke võitis aastal 2009 AS Avies, võttes lepinguga endale kohustuse pakkuda seda teenust kuni
28. veebruarini 2014.

Kuna Hiiu maavalitsuse hinnangul oli Aviesi poolt lendude ärajäämine mõni kord põhjendamata, siis määrasime Aviesile trahvi. Sellele reageeris vedaja omalt poolt lennugraafiku ühepoolse muutmise ja väiksema lennuki liinile toomisega. Väike lennuk on olnud liinil mai lõpust alates.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles