Kaupluses on hinnad soodsamad kui turul

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing
Marje Josing Foto: Mihkel Maripuu

Toiduainete hindade puhul on kõige olulisem tegur mastaabiefekt või selle puudumine. Eesti konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul torkab see silma, kui võrrelda turgu või väikest kauplust suure ketiga.

Supermarketid saavad Josingu sõnul  tellida suures mahus ning mida suurem on partii, seda odavam on toode. Samuti tellivad suured kauplused liha ja köögivilja Lätist või Poolast, maasikaid Hispaaniast jne.

«See kõik võimaldab neil pakkuda turul tegutsevast väiketootjast soodsamaid hindu. Seetõttu peabki arvestama, et turule minnes tuleb eestimaise mahetoodangu eest rohkem maksta – ning miks mitte ka pidada oluliseks võimalust talunikuga juttu puhuda,» lausus Josing.

Mis puudutab kaupluste omavahelisi hinnaerinevusi, siis kinnitas Josing, et konkurents toimib, sest kette on Eestis palju. «Lätis ja isegi Soomes on konkurentsiolukord halvem,» lausus ta.  Toiduainete kõrgete hindade põhjuseks on Josingu sõnul Eesti väiksus ja jällegi seesama mastaabiefekt, mis võimaldab näiteks Saksamaal paljusid toiduaineid odavamalt müüa. Samuti peame silmas pidama, et Eestis on inflatsioon üks Euroopa kiiremaid.

Eraldi toonitas Josing, et Eestis on oht kaubanduspindadesse üleinvesteerida. Siinkohal tuleks silmas pidada, kui palju on meil kaubanduspindu ühe elaniku kohta – pindade ülalpidamine tuleb ju kinni maksta tarbijal. «Hea näide on Võru linn, kus on nii palju suuri kauplusi – ühelt poolt on hea, et valik on suur, ent see luksus tuleb kinni maksta ostjal,» ütles Josing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles