Üks küsimus: kas alaealisele tuleb maksta puhkusehüvitist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsioonile esitatud küsimuse koos juristipoolse vastusega. Seekord on teemaks alaealise tööle võtmine.


Küsimus

Võtame suvisel koolivaheajal tööle 16-17-aastaseid alaealisi kaheks nädalaks töövahetusega kell 8.00-15.30, tunnitasu 1,73 eurot. Töö on kerge (haljasalade hooldamine). Ega neile ei tule maksta puhkusehüvitist, sest leping kestab 14 päeva?

Vastab lõuna inspektsiooni tööinspektor-jurist Neenu Pavel

Alaealisele näeb töölepingu seadus ette 35-kalendripäevase põhipuhkuse. Töölepingu lõppemisel on tööandja kohustatud väljatöötatud kuid kasutamata puhkuse rahas hüvitama. See, et töösuhe kestis ainult mõned nädalad, tööandjat sellest kohustusest ei vabasta.

Arvutuskäik on järgmine:
35:365 (liigaastal 366) = 0,095 kalendripäeva hüvitist töösuhte ühe päeva eest. Kui töösuhe kestis lepingu kohaselt 14 päeva, siis rahaline hüvitis on 0,095*14 = 1,33 kp.

Tunnitasu osas hakkas silma rikkumine. Alates 01.01.2012.a on töölepingu alusel töötamise korral Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud tunnitasu alammäär 1,80 € /tunnis. TLS § 29 lg 6 kohaselt alammäärast madalamat töötasu ei või töötajale maksta.

Juhin tähelepanu ka alaealiste töö- ja puhkeajale. Töövahetuse kestusest järeldub, et tööpäev on 7-tunniline ja 30-minutiline vaheaeg on arvestatud tööajast välja, mis on ka seaduses toodud normiga vastavuses (eeldades, et teie 16-aastased ei ole enam koolikohustuslikud).

Kuid vastuolu tekib TLS § 51 lg 2 p 4-ga, mille kohaselt 16-17-aastasele alaealisele peab 24-tunnises vahemikus jääma vähemalt 17 tundi järjestikust puhkeaega. Lühema järjestikuse puhkeaja kokkulepe ei ole nende alaealiste töösuhtes lubatud. Järelikult peaks iga järgnev tööpäev algama 30 minutit hiljem kui eelmine ja reedeks oleks töövahetus kell 10.00-17.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles