Puhkuseks kõige odavamat öömaja otsides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Eliisabeti kirik pakub teelisele peavarju hostelis.
Pärnu Eliisabeti kirik pakub teelisele peavarju hostelis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kirikud üle Eesti pakuvad teelistele lisaks hingehooldele öömaja. Väiksemate kohtade kirikud küsivad öömaja eest annetuse, suuremate linnade kirikute ööbimishinnad on aga mõnevõrra kallimad.


Kui näiteks Järva-Jaani Ristija Johannese kiriku juures võetakse ööbimistasu annetuse korras, siis Saaremaa Valjala Martini kirikus küsitakse öö eest kümme eurot. Samas maksab Tallinnas Püha Vaimu kirikus voodikoht 25 eurot ning Pärnu Eliisabeti kiriku juurde on tehtud lausa hostel, kus näiteks kahene tuba maksab 45 ja neljane 70 eurot.

Magamisriiete pärast üldisel muretsema ei pea, küll aga tuleb kindlasti ette helistada ja uurida, kas soovitud ajal vabu kohti on. Majutusega kirikute nimekirja leiab veebist aadressilt teelistekirikud.ekn.ee.

Kirikute nõukogu täitevsekretäri Ruudi Leinuse sõnul on kirikutes ööbimine mõeldud kõigile, sinna minejalt ei küsita, kas ta on mõne koguduse liige või mitte. «Kui tuleb keegi välismaalt või Eestist ja koht on vaba, siis mingeid piiranguid ja ettekirjutusi ei ole. Ei tohigi olla,» ütles ta.

Mehe sõnul on kiriku öömaja kindlasti tagasihoidlikum, ent samas oluliselt soodsam kui mõni majutusasutus. Teeline saab Leinuse sõnul tavaliselt ööbida kiriku naabruses, pastoraadis.

Teise odavama puhkusevalikuna tasuks kindlasti kaaluda Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) ööbimiskohti. Ööbimiskohtade kaardi leiab RMK kodulehelt, kus saab majutusvõimalusi otsida nii tüübi kui ka piirkonna järgi.

RMK loodushoiuosakonna juhataja Marge Rammo sõnul on nende vee äärsed puhkuse- ehk telkimisalad väga populaarsed. Selliseid telkimisalasid on RMK-l 41, lisaks on ööbimisvõimaluste seas tasuta igameheõigusega metsaonnid ja tasulised metsamajad.

Metsaonne on üle Eesti 22, metsamaju aga 17. Metsamaja kasutamise hind jääb sõltuvalt maja suurusest 30 ja 100 euro vahele ööpäevas.

«Metsamajad on eriti intensiivselt kasutusel puhkuste ajal. Samuti on väga aktiivses kasutuses metsaonnid, mida näitab küttepuude kulumise hulk,» ütles Rammo.

Küsimusele, kuidas planeerida võimalikult odavat, ent samas toredat puhkusereisi Eestis, vastas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso, et väiksemaid ja odavamaid majutuskohti, mis ei ole ennast ettevõttena kirja pannud, on keeruline leida, kuna nad makse ei maksa ning nii pole EASil ega piirkondlikel keskustel luba neid reklaamida. Sellise kodumajutuse leiab üldjuhul üles vaid tee äärde välja pandud sildi järgi.

Mutso sõnul aga ei julgeta näiteks perega reisides ööbimiskohta tihtipeale lahtiseks jätta: et hakkan sõitma ja vaatan, kuhu lõpuks öömajale jään.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles