Juulist on ELi mahelogo kõigile mahetoodetele kohustuslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa liidu mahepõllumajanduse logo.
Euroopa liidu mahepõllumajanduse logo. Foto: Euroopa Komisjoni Esindus Eestis

Alates selle aasta 1. juulist peab Euroopa Liidu mahelogo olema esitatud kõikidel liikmesriikides toodetud pakendatud mahepõllumajanduslikel toiduainetel, mis vastavad nõutavatele standarditele.

«Loodame, et ELi mahelogo muutub mahetoodete üldlevinud sümboliks ja annab tarbijale kindlustunde, et kaup on valmistatud ELi mahepõllumajandust reguleerivate rangete eeskirjade järgi,» ütles Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaelu arengu volinik Dacian Cioloș.

Pakendamata ja imporditud mahepõllumajanduslike toodete puhul jääb logo kasutamine vabatahtlikuks. ELi logo kõrval võib toodetel olla ka muid erasektori, piirkonna või riigi logosid.

Nn Euro-lehekest kujutav ELi mahelogo võeti kasutusele juba 1. juulil 2010, kuid selleks, et aidata ettevõtjatel uute eeskirjadega kohaneda ja vältida olemasolevatest pakenditest tekkivaid jäätmeid, rakendati enne logo kõikide toodete jaoks kohustuslikuks muutmist kaheaastast üleminekuperioodi. Logoga samas nägemisväljas peaks olema esitatud ka kontrolliasutuse koodnumber ja põllumajandusliku tooraine kasvatamise koht.

Peatselt avaldatav värske Eurobaromeetri aruanne «Eurooplaste suhtumine toiduga kindlustatusesse, toidu kvaliteeti ja maapiirkondadesse» käsitleb ka teadlikkust ELi mahelogost ning kinnitab, et alates mahelogo kasutuselevõtust 2010. aasta juulis on see tuttav juba veerandile ELi elanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles