Kuidas teha kindlaks, et turul müüdav Eesti maasikas on ikka kodumaine?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad Tallinna keskturul.
Maasikad Tallinna keskturul. Foto: Peeter Langovits

Eesti Maasikakasvatajate Liidu esinaine Elke Lillemets soovitas maasikaid osta konkreetse maasikatalu sildi alt, sest see on kõige lollikindlam viis saada Eesti sildi all müüdavate maasikate näol kodumaised marjad, mitte Poola omad.


«Ma arvan, et seda ohtu pole, et oma talu sildi all maasikamüüja Poola maasikat juurde ostaks. Pigem on oht kokkuostjate puhul – nad ostavad Eestist, Lätist ja Poolast kokku ja siis vaatavad välimuse järgi, kuidas kõige parema hinna kokku saaks,» ütles Lillemets.

Naise hinnangul on Eesti sildi all välismaiste maasikate müümise probleem viimaste aastate jooksul veidi vähenenud, kuna tarbijad on muutunud teadlikumaks ning müüjad ei julge seetõttu maasikaid enam niivõrd segada.

«Ma olen alati soovitanud, et maitske. Maitsevahed on tegelikult väga hästi äratuntavad, kui Poola maasikas satub hamba alla, siis on kohe aru saada, et mingi jama on,» ütles maasikaspets. Samas võib segatud maasikate maitsmisel hamba alla sattuda ka Eesti oma, mistõttu pole see ka alati väga kindel tee. «Inimene ei saa seal kohapeal ju poolt kilo ära süüa, et vist on õige asi ja ma ikkagi ostan,» lisas ta.

Tarbijakaitseameti kommunikatsioonispetsialist Siiri Erala soovitas turul maasikaid valides kasutada talupojatarkust: «Vaadata müüjale ja kaubale otsa ning kui tekib kahtlus, siis hääletada jalgadega ja valida mõni teine müüja. Valik – nii kauba kui müüjate osas – peaks praegu turgudel olema üsna rikkalik.»

Põllumajandusameti aiandustoodete osakonna juhataja Saima Evendi soovitas tavalisele turulkäijale ühe nõuandena jälgida pakendimärgistust:«Kui nähtaval on võõramaiste kirjadega ühesugused kastid või karbid, võib üldjuhul kindel olla, et sisu ei saa olla eestimaine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles