Maasikamüüjatel ei ole tihtipeale marjade päritoludokumente ette näidata

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Põllumajandusamet teeb turgudel lisaks värskete puu- ja köögiviljade kvaliteedikontrollile ka aiandustoodete päritolukontrolli. Paraku tuvastada, kas turustatav kaup on eestimaine, on just turgudel keeruline, nentis ameti aiandustoodete osakonna juhataja Saima Evendi.


«Sada protsenti kindel saab olla ainult siis, kui tootmine on jälgitav külvist saagini. Sordi või maitse järgi vahet teha ei saa, kuna ka Eesti kasvatajad kasvatavad samu sorte, mis teistes liikmesriikides,» lisas ta.

Üks viis, kuidas päritolu tuvastada, on saatedokumentide olemasolu. «Paraku ei ole kauba saatedokumente enamasti ette näidata ka müüjatel, kes müüvad edasi erinevate vahendajate kaupa. Oma aiasaaduste ülejääke turul müüjatel sellekohast kohustust ei ole,» selgitas Evendi.

Tarbijakaitseameti kommunikatsiooniekspert Siiri Erala sõnul on ka tarbijakaitsel olnud varasematel aastatel, mil turukontrolli tegid nende töötajad, raskusi turumüüjatelt saatedokumentide kättesaamisega.

Samas aga pole tarbijakaitseameti esindaja sõnul sellesisulisi kontrolli vajavaid kaebusi ostjatelt ametile laekunud. «Kuid kui selliseid kaebuseid meile siiski laekub, lahendame asja koostöös põllumajandusametiga,» ütles Erala.

Saima Evendi sõnul on sel aastal turukontrolle tõhustatud ning nende kontrollide arvu on plaanis suurendada just maasika hooajal. «Senistel kontrollidel suuri rikkumisi (võltsinguid) ei ole tuvastatud, pigem puudusid päritoluriigid hinnasiltidelt või ei olnud koheselt ette näidata saatedokumente,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles