Üks küsimus: kas 16-aastane võib iga päev 6 tundi töötada?

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tarbija24 vahendab töötajate ja tööandjate küsimusi ja tööinspektsiooni juristide vastuseid. Seekord küsis 16-aastane neiu, kas tööandja talitas õigesti, kui pani ta seitse päeva nädalas kuueks tunniks päevas tööle.


Küsimus:

Olen 16-aastane põhikooli lõpetanud tütarlaps ja homme on minu esimene tööpäev. Kokku sai lepitud tööandjaga, et töötan seitse päeva nädalas kuus tundi päevas. Tekkis küsimus, kas minu tööandja tegutseb seadusega kooskõlas või on selline töötamine ebaseaduslik?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal :

Juhin kõigepealt tähelepanu, et töölepingu seaduse kohaselt on tööandjal alaealisega töölepingu sõlmimiseks vajalik tema seadusliku esindaja nõusolek või hilisem heakskiit.

Kui tööandja ja töötaja ei ole kokku leppinud lühemas tööajas, on täistööaeg (alaealisel lühendatud täistööaeg) 16-aastasel töötajal, kes ei ole koolikohustuslik ehk kes on omandanud põhihariduse, ja ka 17-aastasel töötajal seitse tundi päevas, mis teeb 35 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul.

Teie toodud näites kohustute töötama 7 x 6 ehk 42 tundi nädalas, mis on töölepingu seaduse järgi keelatud. Ka ei ole lubatud alaealise töötaja suhtes kohaldada summeeritud tööaja arvestust nimetatud piirangut ületades.

Kokkulepe on tühine, kui selle kohaselt jääb töötajale summeeritud tööaja arvestuse korral seitsmepäevase ajavahemiku jooksul vähem kui 36 tundi järjestikust puhkeaega. Seega ei tohi küsija töötada järjest seitse päeva nädalas ja ka selline kokkulepe tööandjaga on tühine.

Alaealisele töötajale tuleb pikema kui 4,5-tunnise töötamise kohta ette näha vähemalt 30 minutit tööpäevasisesest vaheaega, mida ei arvestata tööaja hulka. Koos selle vaheajaga on tööpäev niisiis pikk antud juhul 6,5 tundi.

Tööandja peab võimaldama 16-aastasele alaealisele töötajale, kes ei ole koolikohustuslik, ja 17-aastasele töötajale 24 tunni jooksul vähemalt 17 tundi järjestikust puhkeaega, mis on minimaalne puhkeaeg kahe tööpäeva vahel.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles