Tööandja võib töölepingu lõpetada inimese töövõimetuse ajal, kuid mitte selle tõttu

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 vahendab töötajate ja tööandjate küsimusi ning tööinspektsiooni juristide vastuseid neile. Seekord küsib töötaja, kas tööandja saab lõpetada töölepingu tema töövõimetuse ajal.


Töötaja küsib:

Mul oli haigusleht 18 kalendripäeva. Kas tööandja saab töölepingu ära lõpetada ühepoolselt haiguslehe ajal?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets:

Töölepingu ülesütlemine ei olene sellest, kas töötaja on parasjagu puhkusel, ajutiselt töövõimetu või osaleb seaduslikus streigis. Töölepingu seaduse paragrahvi 92 lõike 1 näol on tegemist sättega, mis nimetab, millised töötajast tulenevad põhjusi ei käsitleta erakorralisel ülesütlemisel mõjuva põhjusena.

Nendeks on:

  • töötaja rasedus
  • oluliste perekondlike kohustuste täitmine (laste, sh alla 3aastase lapse kasvatamine, vanemate hooldamine jmt),
  • ajutine terviseseisundist tulenev võimetus tööülesandeid täita (eelkõige puudumised haiguslehe alusel),
  • töötajate esindamine, töötaja viibimine aja- või asendusteenistuses ning täistööajaga töötaja keeldumine minna üle osalise tööajaga töötamisele või osalise tööajaga töötaja keeldumine minna üle täistööajaga töötamisele.

Seega võib töölepingu üles öelda töövõimetuslehel viibimise ajal, aga tööandja ei või töölepingut üles öelda põhjusel, et töötaja ei tule lühiajaliselt toime tööülesannete täitmisega oma terviseseisundi tõttu.

Tööandja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda kas töötajast tuleneval mõjuval põhjusel, mille tõttu ei saa mõlemapoolseid huve järgides eeldada töösuhte jätkamist, või majanduslikel põhjustel.

Töölepingu võib üles öelda kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis ülesütlemisavaldusega. Tööandja peab kindlasti ülesütlemist põhjendama.

Seadusest tuleneva aluseta või seaduse nõuetele mittevastav töölepingu ülesütlemine on tühine. Kohtule peab hagi või töövaidluskomisjonile avalduse ülesütlemise tühisuse tuvastamiseks esitama 30 kalendripäeva jooksul arvates ülesütlemisavalduse saamisest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles