Turult ostetud maasikate hoidisteks tegemine tasub ära

Kadri Inselberg
:

Maasikahooaeg on täies hoos ja paljud arutlevad, kas maasikamoosi tasub ise keeta või pigem poest osta. Selgus, et ostes turult praeguste hindade juures maasikaid, tasub hoidiste tegemine ennast ära.

Eesti tootjate maasikamoosi kilohind poodides erineb poeketiti, jäädes umbes 4-6 euro vahele. Välismaist moosi saab heal juhul kuni euro võrra odavamalt.

Turult saab kilo moosiks sobivaid maasikaid praegu umbes 2,5 euroga ja suhkrukilo maksab poes umbes 1,2 eurot. Seega jääb kodus valmistatud maasikamoosi kilohind, kui maasikakilo kohta lisada umbes pool kilo suhkrut, kahe euro kanti. See hind suureneb veidi, kui arvestada juurde ka moosikeetmisele kulunud elekter või gaas, kuid vaevalt, et kodus tehtud moosi kilohind üle kolme euro tõuseb.

Tallinna teeninduskooli kokaeriala kutseõpetaja Dina Aarma sõnul on kodus tehtud maasikamoos lihtsalt palju parema maitsega. «See on ikkagi päris maasika maitsega,» rõhutas Aarma.

Aarma keedab ka ise igal aastal maasikamoosi ning kasutab lisaks suhkrule ka moosipaksendajat. Eraldi paksendaja asemel võib kasutada ka moosisuhkrut, kus vajalikud ained on samuti sees. «Paksendajat vajavad need moosid, mis on tehtud marjadest, milles ei ole looduslikult sees eriti palju pektiini, näiteks maasikad ja vaarikad. Ilma selleta jäävad nendest marjadest tehtud moosid liiga vedelaks,» rääkis Aarma.

Moosisuhkru kilohind jääb hetkel poodides 1,5 euro kanti. Moosisuhkru kasutamisel lüheneb Aarma sõnul ka keetmise aeg umbes poole võrra ehk kui tavasuhkruga tuleb maasikamoosi keeta ligi tund aega, siis moosisuhkrut või –paksendajat kasutades piisab 20-30 minutist.

Väga populaarne on ka maasikatest toormoosi tegemine, mis on Aarma hinnangul ka odavam ja tervislikum, sest seal pole sees nii palju suhkrut. Samas säilib keedetud maasikamoos Aarma sõnul korralikult kinnitatud purkides kaks-kolm aastat, toormoos külmikus aga umbes kaks-kolm kuud.

Kellel on sügavkülmas eriti palju ruumi, võib maasikaid ka tervena külmutada ning see tuleb kordi odavam, kui osta külmutatud marju poest. Kuid arvestades külmutamisele kuluvat elektrit ja väga suure ruumi vajadust, soovitab terveid külmutatud maasikaid Aarma siiski vajadusel pigem poest osta.

Kirjuta toimetajalePrindi
Artikli märksõnadmaasikasmoosmoosisuhkursuhkur
Samal teemal
Sisuturundus
millisele helkurile võib kindel olla
Saada meile vihje!
Nägid midagi huvitavat? Saada meile kiri, video või pilt siit!
Arengud alkopoliitika muutmisel
Viimased uudised
Üleskutse
Lugeja küsibKõik
TervisKõik
ReisKõik
VideoKõik
Tasub teada
48h populaarsemad teemad
Top kommentaarid
Top lood
UudisedKõik
Katsed ja testidKõik
Lugemissoovitus
Aed ja koduKõik
Gallup

Küsitluses on osalenud  inimest
MajandusKõik
Valuutakursid
USD
0,89 EUR
GBP
1,283 EUR
SEK
0,105 EUR
RUB
0,011 EUR
=
Kursid seisuga: 09.02.2016
MaaeluKõik
POSTIMEES.eeKõik
NaineKõik
JuhtimineKõik
TallinnKõik
Liitu Postimehe uudiskirjaga ja ole kursis päeva olulisemate uudistega!
Vali omale meelepärased teemad:
Aitäh, et liitusid
Postimehe uudiskirjaga!
Juba homme jõuab esimene uudiskiri sinuni.
TAGASI POSTIMEHE LEHELE