Turult ostetud maasikate hoidisteks tegemine tasub ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikamoosi on kasulikum ise teha.
Maasikamoosi on kasulikum ise teha. Foto: Mihkel Maripuu

Maasikahooaeg on täies hoos ja paljud arutlevad, kas maasikamoosi tasub ise keeta või pigem poest osta. Selgus, et ostes turult praeguste hindade juures maasikaid, tasub hoidiste tegemine ennast ära.

Eesti tootjate maasikamoosi kilohind poodides erineb poeketiti, jäädes umbes 4-6 euro vahele. Välismaist moosi saab heal juhul kuni euro võrra odavamalt.

Turult saab kilo moosiks sobivaid maasikaid praegu umbes 2,5 euroga ja suhkrukilo maksab poes umbes 1,2 eurot. Seega jääb kodus valmistatud maasikamoosi kilohind, kui maasikakilo kohta lisada umbes pool kilo suhkrut, kahe euro kanti. See hind suureneb veidi, kui arvestada juurde ka moosikeetmisele kulunud elekter või gaas, kuid vaevalt, et kodus tehtud moosi kilohind üle kolme euro tõuseb.

Tallinna teeninduskooli kokaeriala kutseõpetaja Dina Aarma sõnul on kodus tehtud maasikamoos lihtsalt palju parema maitsega. «See on ikkagi päris maasika maitsega,» rõhutas Aarma.

Aarma keedab ka ise igal aastal maasikamoosi ning kasutab lisaks suhkrule ka moosipaksendajat. Eraldi paksendaja asemel võib kasutada ka moosisuhkrut, kus vajalikud ained on samuti sees. «Paksendajat vajavad need moosid, mis on tehtud marjadest, milles ei ole looduslikult sees eriti palju pektiini, näiteks maasikad ja vaarikad. Ilma selleta jäävad nendest marjadest tehtud moosid liiga vedelaks,» rääkis Aarma.

Moosisuhkru kilohind jääb hetkel poodides 1,5 euro kanti. Moosisuhkru kasutamisel lüheneb Aarma sõnul ka keetmise aeg umbes poole võrra ehk kui tavasuhkruga tuleb maasikamoosi keeta ligi tund aega, siis moosisuhkrut või –paksendajat kasutades piisab 20-30 minutist.

Väga populaarne on ka maasikatest toormoosi tegemine, mis on Aarma hinnangul ka odavam ja tervislikum, sest seal pole sees nii palju suhkrut. Samas säilib keedetud maasikamoos Aarma sõnul korralikult kinnitatud purkides kaks-kolm aastat, toormoos külmikus aga umbes kaks-kolm kuud.

Kellel on sügavkülmas eriti palju ruumi, võib maasikaid ka tervena külmutada ning see tuleb kordi odavam, kui osta külmutatud marju poest. Kuid arvestades külmutamisele kuluvat elektrit ja väga suure ruumi vajadust, soovitab terveid külmutatud maasikaid Aarma siiski vajadusel pigem poest osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles