Tagasi mobiilivaatesse
Värskendamiseks tõmba

Kaup

:

Turult ostetud maasikate hoidisteks tegemine tasub ära

Maasikahooaeg on täies hoos ja paljud arutlevad, kas maasikamoosi tasub ise keeta või pigem poest osta. Selgus, et ostes turult praeguste hindade juures maasikaid, tasub hoidiste tegemine ennast ära.

Eesti tootjate maasikamoosi kilohind poodides erineb poeketiti, jäädes umbes 4-6 euro vahele. Välismaist moosi saab heal juhul kuni euro võrra odavamalt.

Turult saab kilo moosiks sobivaid maasikaid praegu umbes 2,5 euroga ja suhkrukilo maksab poes umbes 1,2 eurot. Seega jääb kodus valmistatud maasikamoosi kilohind, kui maasikakilo kohta lisada umbes pool kilo suhkrut, kahe euro kanti. See hind suureneb veidi, kui arvestada juurde ka moosikeetmisele kulunud elekter või gaas, kuid vaevalt, et kodus tehtud moosi kilohind üle kolme euro tõuseb.

Tallinna teeninduskooli kokaeriala kutseõpetaja Dina Aarma sõnul on kodus tehtud maasikamoos lihtsalt palju parema maitsega. «See on ikkagi päris maasika maitsega,» rõhutas Aarma.

Aarma keedab ka ise igal aastal maasikamoosi ning kasutab lisaks suhkrule ka moosipaksendajat. Eraldi paksendaja asemel võib kasutada ka moosisuhkrut, kus vajalikud ained on samuti sees. «Paksendajat vajavad need moosid, mis on tehtud marjadest, milles ei ole looduslikult sees eriti palju pektiini, näiteks maasikad ja vaarikad. Ilma selleta jäävad nendest marjadest tehtud moosid liiga vedelaks,» rääkis Aarma.

Moosisuhkru kilohind jääb hetkel poodides 1,5 euro kanti. Moosisuhkru kasutamisel lüheneb Aarma sõnul ka keetmise aeg umbes poole võrra ehk kui tavasuhkruga tuleb maasikamoosi keeta ligi tund aega, siis moosisuhkrut või –paksendajat kasutades piisab 20-30 minutist.

Väga populaarne on ka maasikatest toormoosi tegemine, mis on Aarma hinnangul ka odavam ja tervislikum, sest seal pole sees nii palju suhkrut. Samas säilib keedetud maasikamoos Aarma sõnul korralikult kinnitatud purkides kaks-kolm aastat, toormoos külmikus aga umbes kaks-kolm kuud.

Kellel on sügavkülmas eriti palju ruumi, võib maasikaid ka tervena külmutada ning see tuleb kordi odavam, kui osta külmutatud marju poest. Kuid arvestades külmutamisele kuluvat elektrit ja väga suure ruumi vajadust, soovitab terveid külmutatud maasikaid Aarma siiski vajadusel pigem poest osta.


Logi sisse:
Vaata kommenteerimise tingimusi | Näita e-maili avalikult:
      TERVIS.POSTIMEES.EE
      LOE TERVISEPORTAALIST!
      Sponsoreeritud artiklid
        UNERAHU
        TERVISEPORTAAL
        TERVIS.POSTIMEES.EE
          LUGEJA KÜSIB
          Viimased uudised
          Üleskutse
          Lugeja küsib
          Tervis
          Tasub teada
          48h populaarsemad teemad
          Top kommentaarid
          Top lood
          Uudised
          Katsed ja testid
          Lugemissoovitus
          Aed ja kodu
          Majandus24
          Valuutakursid
          USD
          0,79 EUR
          GBP
          1,268 EUR
          LTL
          0,29 EUR
          SEK
          0,109 EUR
          RUB
          0,019 EUR
          =
          Kursid seisuga: 24.10.2014
          POSTIMEES.ee
          Naine
          Juhtimine
          TallinnCity