Lugejate maasikamoosi retseptid ja põnevad lisandid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikamoos.
Maasikamoos. Foto: SCANPIX

Kutsusime lugejaid üles jagama meiega oma maasikamoosi retsepte. Selgus, et suurem osa neist eelistab parima meelega tavalist toormoosi või traditsioonilist maasikamoosi, kuid leidus ka põnevaid soovitusi erinevateks lisanditeks.

Tambin maasikad katki ja karpidega sügavkülma. Hea jogurti, kohupiima või tordi vahele. Kui vaja, siis võib lisada nati mett, kui pole siis suhkrut.
- Maasik

Keedan 1 kg maasikaid ja 0,7 kg suhkrut moosiks ja kui on valmis, võtan pliidilt, lisan pitsitäie konjakit või rummi ja purki.
- mina

Mina lisan toormoosile mõne oksa piparmünti.
- värske

1kg maasikatele lisan 300gr rabarberit, punaseid sõstraid või Antoonovka õunu ja 3kg marjade kohta 1 pakk moosipaksendajat. See aasta proovin kiividega. Moosi keedan talvel, kui aega on.
- Anu

Kuigi sügavkülm on mugav ja ökonoomne, ihkab hing ikka paari purki nostalgilist omatehtud moosi. Maasikad kihiti suhkruga kaussi, lasta üle öö külmas seista, niimoodi tekib nn toorsiirup, mille võib pudelisse valada ja vähehaaval morsiks tarvitada, ka on marjad muutunud raskeks, väiksemaks, siirupiseks. Panna need marjad potti, (olen lisanud ka suhkrus laagerdunud rabarberitükke), keeta 10 min, lasta jahtuda ja riisuda tekkinud vaht (maasikate keemise ajal tekib pidevalt vahtu, nii et siis võidki jääda seda ära korjama, parem on vahtu riisuda pärast keemist, kui keedus on veidi jahtunud ega mullita enam). Siis võtan praeahjus keskmisel kuumusel steriliseeritud purgid ja keevas vees leotatud kaaned, valan moosi purki, keeran kaaned kinni ja panen moosi jahedasse kohta üleelatud vapustusest toibuma. Kui vähegi ruumi, panen moosipurgid säilima külmikusse, aga piisava suhkruga seisavad nad rõõmsalt ka seinakapis.
- Siirka

Vaja on 1 kg maasikad ja 0,5 kg moosisuhkrut. Maasikad (võivad olla külmutatud ja sulatatud) ja suhkur purustada potis saumikseriga. Lasta madalal kuumusel ja pidevalt põhjast segades keema tõusta ja 10 minutit keeda, et paksendaja mõjuma hakkaks. Eemaldada vaht, panna 10 minuti pärast kuumadesse steriliseeritud purkidesse, täites need ääreni; sulgeda kohe õhukindlalt. Säilitada pimedas ühtlase temperatuuriga kohas, nt seinakapis. Ilus helepunane ja mõnusalt värske maitsega moos säilib vajadusel järgmise suveni.
- Bertha

Sametine maasikamoos. Proovige sellist toormaasikamoosi, kus maasikatelt seemned ära võtta. 1 kilo moosi jaoks läheb 2 kilo maasikaid. Maasikad peavad suured olema. See on nii hea, et sõnu pole.
-TT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles