Kuidas müüa laenuga koormatud kinnisvara?

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Margus Ansu

Enamik kinnisvara ostjaid kasutavad panga abi ning laenu tagasimaksete tagamiseks seatakse ostetavale varale hüpoteek. Täna on võimalik laenulepingut sõlmida kuni 40 aastaks. On loomulik, et sellise pika aja jooksul võib inimese elus tulla ette palju muudatusi.

Elumuudatuste tõttu tekib sageli vajadus ostetud kinnisvada müüa ja laen ennetähtaegselt tagasi maksta, vahendab KV.ee blogi.
 
Laenu täieliku või osalise ennetähtaegse tagasimaksmise soovist tuleb pangale ette teatada vähemalt kolm kuud.

Etteteatamistähtaeg kehtib kõigile laenuvõtjatele, sõltumata laenu andnud krediidiasutusest. Selline nõue ei tulene mitte pankade vahelisest kokkuleppest vaid võlaõigusseadusest.
 
Kui laenusaaja ei teata pangale laenu tagasi maksmise soovist, peab ta maksma pangale ennetähtaegse tagastamise tasu ehk sisuliselt trahvi.

Tagastamise tasu suurus on võrdne tagastatavalt laenusummalt või selle osalt tagastamise päeval kehtiva laenulepingujärgse intressimäära alusel arvutatud kolme kuu intressimaksete summaga.
 
Seepärast, on väga oluline laenuga koormatud kinnisvara müüki panemisel panka teavitada. Selleks piisab laenuhaldurile e-kirja saatmisest. Laenuhalduri kontakti leiab iga laenusaaja internetipanga lehelt. Kolmekuulist tähtaega hakatakse arvestama päevast, mil teade on jõudnud panka.
 
Kui kinnisasja ei õnnestu kolme kuu jooksul müüa, ei juhtu sellest midagi. Kui laenusaaja ei tagasta laenusummat või selle osa, loetakse, et ta on ennetähtaegse tagastamise soovist loobunud. Kui müük jätkub, tuleb lihtsalt teha pangale uus teavitus ja nii kuni vara müümiseni.
 
Kui vara müügil on abiks kinnisvaramaakler, peaks ta eelpool nimetatud ohust müüjat hoiatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles