Suvi tühjendab lapsevanemate rahakotti

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marta-Liisa (7) ja tema vend Karel-Oskar (8) käivad suvel pea iga päev kodu lähedal poes head-paremat ostmas.
Marta-Liisa (7) ja tema vend Karel-Oskar (8) käivad suvel pea iga päev kodu lähedal poes head-paremat ostmas. Foto: Peeter Langovits

Kuidas ühildada piiratud eelarvet ja perekonna soovi  kõiki suvemõnusid nautida?
 


Küllap on kõik vanemad kogenud, et suvel kulub laste peale märksa enam raha, sest ahvatlusi on palju ja puhkuste ajal tahakski lastele rohkem pakkuda.

«No jäätist tuleb ikka iga päev osta, vahel krõpsu ja limonaadi ka. Suvel tahaks rohkem  lastega väljas käia, aga iga asi maksab. Poega lauluväljakule rulatama saates pean kolm-neli eurot ikka kaasa andma, sest laps tahab ju vahepeal süüa-juua ka,» rääkis kahe lapse ema Virge Õismäe. «Vembu-Tembu maale minekust ei taha mõeldagi, sest seal tuleb koos sõidu ja söögi-joogiga terve varandus välja käia.» Ta lisas, et mõlemale lapsele tuli suveks ka tõukeratas osta.

Kuidas endale ja lastele siiski suvemõnusid lubada, nii et sügisel ei peaks võlgu maksma?

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Anne Sägi soovitab valikuid tehes kaaluda, millised tegevused kõige otstarbekamad on ning perele enim pakuvad. Meelelahutusele mõeldud summa võiks olla kuiselt hajutatud, et ei tekiks olukorda, kus kuu alguses kõik ettevõtmised riburada ära tehakse ja kuu lõpus enam õieti millekski raha ei jagu.

Janu kustutamiseks on lapsel ääretult lihtne poest limonaadipudel haarata. 70 eurosenti ei tundu ka ülemäära suur summa. Ent väike arvutus näitab, et kui seda igal argipäeval teha, tuleb kuiseks summaks kokku umbkaudu 15 eurot. Päris üüratu tundub summa siis, kui vaadata aastast kulu, mis on juba 180 eurot. Sedasorti arvutusi tasub teha, et näha kulutuste tegelikku olemust.

Suveetendused ja lastelavastused on teine kuluartikkel, mis suvist pere-eelarvet muudest hooaegadest eristab. Täiskasvanute etendused maksavad keskeltläbi 12–19 eurot, ent suvelavastuste asukoha tõttu peab tihti juurde arvestama kütusekulu.

Lastelavastused võivad olla soodsamad, ent mõni populaarne kallimgi – vahel küsitakse pileti eest lausa 25 eurot. Neljaliikmelise pere teatriskäik võib seega väga kulukaks osutuda ja jääb paljudele seetõttu paraku kättesaamatuks.

Lisaks soovivad pered suvel Eestimaal ringi liikuda. Siinkohal peab eelkõige arvestama kütusekuluga, ent kui ka telgis ööbida, lisandub siiski mõningane väljas söömise kulu. Enamasti soovivad lapsed suvel ka mingeid neile suunatud meelelahutusi, kus piletirahast ei pääse.

Samas on kindel, et ka väga piiratud eelarvega saab korraldada mõnusa puhkuse matkaradadel telgi ja piknikuga.

«Kui tänavu suvel palju rahapuuduse tõttu tegemata jääb, tasuks edaspidi kaaluda suvisteks lisakuludeks aasta ringi säästmist. Kui panna igal kuul kas või kümme eurot kõrvale, koguneb järgmisteks suvekuudeks arvestatav lisaraha, mis võimaldab rohkem toredaid ettevõtmisi,» õpetab Sägi. 

Planeerimine tasub ära

Merle, kes elab neljaliikmelise perega Tallinna lähistel oma eramus, arvestab suve meelelahutusteks oma eelarvest kuiselt 200 eurot, mis teeb tema palgast viiendiku. Lastelavastused jäeti sel aastal kõrvale, arvestades, et üksainus etendus kogu perele oleks maksma läinud 64 eurot.

Kultuurilisi alternatiive on õnneks ümberringi piisavalt palju, kui vaid silmad-kõrvad lahti hoida. Näiteks pakkusid rõõmu Tallinna vanalinna päevad ja sellega seoses pakutavad tasuta ekskursioonid, etendused ja muuseumikülastused.

Muuseumiöö oli hea näide väga madalate kulutustega kordaläinud õhtust, kus lapsed said erinevates töötubades osaleda ja lisaks veel auhindu võita.

Merle planeerib oma suvistele väljaskäimistele ja meelelahutusele raha nii, et igas kuus oleks vähemalt üks perega koos väljas söömine, piknik, matk loodusesse, sõit maale vanaema-vanaisa juurde, piletiga sissepääs tivolisse, loomaaeda vms. Laste kulutuste hulka tuleb arvestada keskeltläbi üks sünnipäevakülastus kuus, mis teeb kahe lapse puhul  20 eurot.

Merle suvised ühe kuu kulutused meelelahutusele jagunesid nii (eurodes):
• Sõit maale, kütus – 70
• Jäätis, maiustused – 30
• Väljas söömine – 25
• Sünnipäevadel käimine – 20
• Piknik – 20
• Pereüritused – 20
• Kino – 15

Näpunäiteid
Soovitused suviste meelelahutuste planeerimiseks:

•    Arvuta välja vältimatud kulud ja hinda, palju raha meelelahutuseks jääb.
•    Ole kursis ümberringi toimuvaga ja otsi ise infot, et olla teadlik tasuta toimuvatest üritustest.
•    Planeeri üritusi ette ja kasuta varajase tellija soodustusi, mis näiteks lavastuste puhul võib anda kuni 25 protsenti allahindlust.
•    Kasuta kõiki võimalikke soodustusi – tee selgeks, milliseid soodustusi pakuvad erinevad kliendi- ja pangakaardid.
•    Ole tähelepanelik sentide osas, mis nii täiskasvanutel kui ka lastel kergesti käest libisevad, kokkuvõttes tuleb summa möödaminnes tehtud pisiostudele väga suur.
Allikas: Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles