Maa kolmest elanikust üks kannatab mõne allergilise nähu all

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergia tekitab sageli löövet.
Allergia tekitab sageli löövet. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Allergilised haigused on viimase 30 aasta jooksul levinuimad maailmas - uuringud näitavad, et planeedi igast kolmest elanikust üks kannatab ühe või teise allergiavormi all ja umbes 30-40 protsendil lastest on sügeleva lööbega atoopiline dermatiit.


Allergiahaigete arv kahekordistub iga aastakümnega, mis viitab, et see haigus muutub 21. sajandi epideemiaks. Eksperdid prognoosivad, et lähemal ajal põeb erinevaid allergiavorme ja bronhiaalastmat enam kui pool planeedi elanikkonnast.

Tihti on allergia tekkimise üheks põhjuseks lõhna-, värvi- ja säilitusaineid sisaldavad tööstuslikud tooted, mis kahjustavad naha kaitsebarjääri funktsioone. Selle tulemusena pääsevad meie tervist kahjustama kemikaalid, allergeenid, bakterid ja viirused.

Arstide eesmärk täna on pöörata ühiskonna tähelepanu allergia tekkimise põhjustele, diagnostikale ja ravimisele, aga mis veelgi tähtsam - preventsioonile ehk haiguse ennetamisele.

1992. aastal asutatud Eesti Allergialiidu põhitegevuseks on olnud haigete ja ühiskonna teavitamine. Igal aastal annab liit välja infovoldikuid kaheksal tähtsamal allergiaga seotud teemal ning organiseerib loenguid ja astmapäevi. Liit koordineerib õietolmu uuringuid Eestis ning tutvustab tooteid, mille abil on võimalik parandada allergiahaigete elukvaliteeti.

Teavitamaks laiemat ühiskonda allergiaprobleemidest ning selle vältimise viisidest, toimub juba teist aastat joonistuste kampaania, mida korraldab Neutral kaubamärgi tootja Unilever juhtides tähelepanu allergia tekkimise riski vähendamise võimalustele tänapäeva värvilises maailmas.

Neutral on enam kui 25 aastat pakkunud võimalust kasutada allergia tekkimise riski vähendavaid tooteid, mis on heaks kiidetud nii Taani kui ka Eesti Allergia- ja Astmaliidu poolt ning enamusele neist on omistatud Skandinaaviamaades välja antav Rohelise Luige märk. Neutrali kampaanias võivad osaleda kõik huvilised ja võita auhindu registreerides oma joonistuse interneti veebilehel www.neutral.lt/ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles