Huvi suveks välismaale tööle minemise vastu on vähenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooajaline põllumajandustöö välismaal tõmbab varasemast vähem huvilisi.
Hooajaline põllumajandustöö välismaal tõmbab varasemast vähem huvilisi. Foto: Taavi Kübar/Postimees

Euroopa komisjoni töövahendusvõrgustiku (EURES) konsultant Jelena Poleštšuki sõnul tuntakse huvi suveks välismaale tööle minemise kohta vähem kui varem.

Poleštšuki sõnul on see tingitud mitmetest põhjustest. Nimelt on üha rohkem inimesi huvitatud välismaal pigem püsitöökoha leidmisest, hooajaline põllumajandustöö on enamasti raske ja näiteks lõunariikides kestab hooajatöö enamasti kuus kuud, mis on paljudele (eriti tudengitele) liiga pikk aeg.

Samuti on vähenenud hooajatööde pakkumiste arv, eriti näiteks Norras ja Rootsis. «Sageli on tööandja ja hooajatöödel käinud inimeste rahulolu töösuhtega kaasa toonud selle, et kontaktid hoitakse alles ja käiakse mitmel hooajal sama tööandja juures töid tegemas,» toob Poleštšuk välja ühe põhjuse, miks veebiportaalidest on hooajatöid järjest raskem leida.

EURESe Eesti projektijuhi Marta Traksi sõnul tellisid nad hiljuti uuringu, kus üks küsimus oligi, kui suur on huvi välismaale tööle minna, mis tingimustel ja kui pikaks ajaks. Positiivne huvi oli 42 protsendil vastanutest, aga üle poole inimestest oleksid nõus minema välismaale tööle vaid siis, kui palk oleks üle 2000 euro.

«Siin tekivadki käärid. Kui minna hooajatööle, siis seal väga suurt raha ei teeni. Sissetulek sõltub väga palju näiteks ilmast. Kui sajab paduvihma, siis maasikaid korjata ei saa ja tasu väheneb tunduvalt,» rääkis Traks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles