Ahvidele nakkav HIV lubab loomkatseid aidsivaktsiini testimiseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahv.
Ahv. Foto: Caro / Scanpix
Teadlased valmistasid inimestel aidsi põhjustava HI-viiruse uue tüve, mis suudab nakatada ahve. See võimaldab tulevikus läbi viia loomkatseid aidsi vaktsiinide valmistamiseks.

HIV uue tüve loomiseks asendati inimest nakatavas viiruses üksainus geen, et viirus saaks nakatada ka üht makaagiliiki. Geneetiliselt muundatud viirus levib ahvis sama kiiresti kui tavaline HIV inimeses, kuid loom on suuteline viirusest jagu saama, seega püsivalt haigeks loomad ei jää, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Uus viirus kannab nime stHIV-1 (simian-tropic HIV-1). Nimi tuleneb HI-viiruse sarnasest ahve nakatavast viirusest SIV (Simia immuunpuudulikkuse viirus), millest eraldatud geeni HIV muutmiseks kasutati. HIV ise ahve ei nakata, kuid SIV tekitab ahvides aidsi nagu HIV inimestes. Kuna SIV ei nakata inimesi ning on HIVst siiski mõnevõrra erinev, ei ole see piisavalt hea mudel inimeste ravimite katsetusteks ahvide peal.

«Loodame, et peagi saab meie viirust kasutada inimestele mõeldud vaktsiinide katsetamiseks ahvide peal,» ütles New Yorgi Rockefelleri ülikooli teadlane Paul Bieniasz. «SI-viirusel põhinevate mudelite viga seisnes seles, et HI-viiruse vastu efektiivsed ravimid ei pruugi SI-viiruse peale mõjuda, seega pole sellised loomkatsed kuigi väärtuslikud.»

Teadlased eemaldasid uue viiruse valmistamiseks HI-viirusest geeni nimega vif ning asendasid selle analoogse SI-viiruse geeniga. Bieniaszi sõnul on vaja läbi viia veel mõned muudatused, et stHIV-1 vaktsiinide katsetamiseks veel sobivamaks muuta.

Geneetiliselt muundatud viirus nakatab ahve ning käitub nakkuse varajases faasis üsna sama moodi, nagu HIV inimestes. Pärast esialgset kiiret levimist suudab ahv aga viiruse alla suruda – mitte küll täielikult, kuid viies viiruse taseme väga madalale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles