Auto24's oli nädalavahetusel üleval hulk libakuulutusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populaarses portaalis Auto24.ee olid üleval libakuulutused.
Populaarses portaalis Auto24.ee olid üleval libakuulutused. Foto: Auto24.ee

Nädalavahetusel häkiti sisse osaühingu Autoesindus Auto24.ee kasutajakontole ning postitati portaali paarkümmend ahvatlevat libakuulutust, milles pakuti turuhinnast mitu korda odavama hinnaga uusi autosid.

«Meie avastasime libakuulutused laupäeva hommikupoole, kui tuli esimene kõne, kus sooviti osta autot, millest mina midagi ei teadnud,» rääkis Autoesinduse tegevjuht Aare Lember.

Probleem suudeti lahendada ja paroolid vahetada pühapäeval kella 16ks. Korraga oli Lemberi sõnul üleval 19-20 libakuulutust, kus müüdi väga korralikke autosid turuhinnast kaks kuni neli korda odavamalt. Lemberi hinnangul ei ole pakutavaid autosid tegelikult olemas ja petturite eesmärk oli huviliste käest lihtsalt kätte saada ettemaks.

«Tasuta lõunaid ei ole olemas. Uusi autosid ei pakuta reaalsuses turuhinnast kolm korda odavamalt,» paneb Lember klientidele südamele suhtuda sellistesse kuulutustesse eelarvamusega. Samuti olid kuulutuste tõlkimisel kasutatud Google translate’i ja kontaktandmeteks oli vaid e-maili aadress.

«Kui kuulutus on sisestatud firma alt, aga kui kuulutuse juures olevad kontaktid ei ole firmaga kuidagi seoses, siis võiks ikkagi firmast üle küsida,» selgitas Lember.

Autoesinduse paroolid peteti firmalt Lemberi hinnangul välja tõenäoliselt kloonitud Auto24.ee lehekülje kaudu, kuhu paluti sisestada oma kasutajatunnus ja parool.

Auto24.ee portaali haldava AS Sanoma Baltics juhatuse esimehe Margus Tombergi sõnul oli see nende jaoks esimene kord, kui ärikliendi kontole sel moel sisse murti.

«Eraklientide puhul on seda enne ka ette tulnud, aga kui arvestada kuulutuste kogumahtu, siis on libakuulutuste osa ikkagi kaduvväike,» rääkis Tomberg.

Kõige lihtsam viis libakuulutuse äratundmiseks on Tombergi sõnul ebarealistlikult madal hind. Üldjuhul on tema sõnul petturid välismaalased ja nii kuulutustes kui ka suhtlemisel kasutatakse väga vigast keelt. Tavaliselt on kontaktiks lisatud vaid e-maili aadress.

«Kõige mõistlikum on sellistele kuulutustele mitte reageerida ja anda meile ka nendest teada. Kui meile on teada antud, siis me omalt poolt teeme kõik, et need üle kontrollida,» kinnitas Tomberg.

Libakuulutuste asjus pöördutakse Tombergi sõnul Auto24 poole kuus vähem kui kümme korda, kuid võib arvata, et kõikidest libakuulutustest neile ka teada ei anta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles